Een blik achter de AI-schermen in Apeldoorn

Maandag 12 juni 2023

Door Redactie

Eist een wereld volgestopt met Artificial Intelligence (AI) zijn prijs? Welke realiteit ligt er achter de creatieve mogelijkheden van AI? En wat is de ware kost van deze technologie en hoe werkt het door in ons leven? Kortom, er spelen nog vele vragen. Om deze vragen te beantwoorden organiseert Meet Up 055 een discussie in Theater & Concert Orpheus, Restaurant O055.

Ongemakkelijke waarheden

VPRO Tegenlicht zet in haar uitzending van 8 juni 2023 de schijnwerpers op deze ongemakkelijke waarheden. Alhoewel de uitzending nu online te bekijken is op NPO Start, wordt er tijdens de Meet Up dieper ingaan op de onthullingen van de uitzending en discussiëren over de toekomst van AI.

Aan het woord

Drie experts delen hun visie op deze kwesties: ten eerste Professor Vladan Joler, een gerenommeerde professor aan de Universiteit van Novi Sad in Servië en hoofd van het SHARE Lab. Daarnaast belicht Vladan de door AI gestuurde wereld achter de schermen in de VPRO Tegenlicht uitzending ‘De prijs van AI’. Tijdens de Meet Up brengt hij dit verder in kaart.

Digitalisering en mensenrechten

Ten tweede Leon Dohmen. Hij is bestuurslid van de Vereniging Register voor informatici, voorzitter van de special interest group Onderzoek en Onderwijs ICT bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals en richt zich samen met diverse stakeholders op het spanningsveld tussen digitalisering en menselijke grondrechten. Hij bespreekt de interactie tussen digitalisering en mensenrechten.

AI-uitbuiting

En afsluitend, Jens van der Weide. Hij is de hoofdredacteur van Babel, het studentenmagazine van de Faculteit der Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, en auteur van het artikel “De moderne Mechanische Turk: de verscholen uitbuiting achter artificiële intelligentie“. Hij pakt het onderwerp van AI-uitbuiting in zijn artikelen aan.

Praktische informatie

De inloop begint woensdag 28 juni om 19:00 uur met koffie en thee, waarna om 19:30 uur de sprekers aanvangen. Na een interactieve discussie wordt het evenement om 21:30 uur afgesloten. Kaarten kunnen gereserveerd worden via Eventbrite.

Over Meet Up 055

Meet Up 055 is een initiatief van inwoners van Apeldoorn en houdt zich bezig met maatschappelijk relevante thema’s. Het wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit de gemeente Apeldoorn en enkele lokale sponsoren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!