Een culturele marathon in het cultuurkwartier van Apeldoorn

Dinsdag 1 december 2015

Door Pedro Waldenaar

De laatste zondag van november, 29 november 2015, een dag die nooit meer zal terugkeren; een dag die ons weer een dag ouder maakt; een dag gevuld met regen; een dag niet om thuis te blijven; een dag om er op uit te gaan. Bestemming: Cultuurkwartier Apeldoorn.

Stipt om 16.00 uur lopen we het muziekcafé van Gigant binnen: leeg??!! Voor het eerst in al die jaren is het muziekcafé leeg; de band kon helaas niet komen. Om even de schok te verwerken;, ik had namelijk ook nog enkele kennissen uitgenodigd om kennis te maken met het muziekcafé, toch maar even een kopje koffie.

Gelukkig wees de attente barvrouw Lysanne ons op het feit dat in Mansion 24 aan het Leienplein, The Maureens optreden. Mansion 24; kleding, lifestyle, muziekwinkel en café; onder één dak gevestigd, biedt onder andere The Maureens en Apeldoorn de kans om kennis met elkaar te maken. Het is een bijzondere belevenis om door een winkel te dwalen, te luisteren naar een band en ondertussen een biertje te drinken. Vele muzikale evenementen zijn de komende weken gepland.

Zomerse klanken waaien ons op deze regenachtige dag tegemoet. Deze Utrechtse band heeft onlangs haar tweede album ‘Bang the Drum’ uitgebracht. The Maureens weten een heerlijke sfeer op te roepen; een sfeer die doet glimlachen en deze laatste november zondag het gevoel geeft alsof het mei is.

Geïnspireerd door deze sfeer pakken we door, op naar het Bluescafé van ome Jan, Handsome Molly op. De wind is toegenomen, de regen slaat in het gezicht, maar in het bluescafé zingt Handsome Molly haar nieuwste nummer ‘Sweet Dreams’. Over een leven van hard werken en het nooit goed kunnen doen. De band brengt het gelaten; gepijnigd. Pijn maakt hongerig en het wordt tijd voor een traktatie: bij ‘Jannie’ trakteer ik mijn eigen vrouw op een patatje oorlog; vrede wordt het toch niet meer.

Voldaan van het overheerlijke patat lopen we richting Art Café Sam Sam; de culturele marathon is nog niet voltooid: Sarah Smith treedt op! Energiek, aanstekelijk, vol leven, een schorre stem, een gitaar: er is leven in de brouwerij; een stampvol café; het leven lijkt altijd feestelijk te zijn.

En nog is het niet genoeg: Tijdens de after party treedt Broeder Marcel en Friends op; uit gesmeerde kelen met getergde stemmen horen we het prachtige lied ‘Nights in White Satin’. De marathon is ten einde, vol verhalen keren we huiswaarts: Apeldoorn leeft en beweegt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!