Een onwaarschijnlijk verhaal?

Dinsdag 6 maart 2018

Door Pedro Waldenaar

Een onwaarschijnlijk verhaal: een tedere vrouw die stottert en een man die niet kan lezen en schrijven. Toch is dit het thema in de film M. van Sara Forestier. Zij ontmoet hem bij de bushalte en vanaf het eerste moment is zij in de ban van de man die zijn leven riskeert bij illegale straatraces.

Met bruut geweld racet hij in parkeergarages voor de broodnodige adrenaline. De adrenaline die nodig is om het dagelijkse leven te vergeten; in de races is hij de held, buiten de races vindt hij zichzelf een loser. De ontmoeting met Mo geeft een ommekeer in het leven van Lila; dankzij hem lukt het haar om te praten, lukt het haar om uitdrukking te geven aan haar gevoel, zij het met pijn en moeite, maar het lukt. Het lijkt goed te gaan, echter niets is minder waar: het gevoel van loser te zijn is niet écht een opsteker in hun relatie. Het dreigt mis te gaan, totdat zij achter het geheim komt van Mo: hij kan niet lezen en schrijven.

En op het moment dat deze waarheid boven tafel komt, breekt Mo en is de weg vrij om hernieuwd aan de relatie te beginnen. Vergeet dan wel de rol van het zusje van Lila en de vader: dat is meer achtergronddecor, om de film nog wat ‘vulling’ mee te geven. Maar voor een mooie middag of avond in Maart is het een genoeglijke tijdsbesteding. Ik geef de film een Acht.

Nog te zien in Gigant: Film M.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!