Een ‘Samen delen kast’ voor Apeldoorners in nood

Zondag 16 oktober 2022

Door Ben Eggermont

Met de ‘Samen delen kast’ wil de Kyara Shines Foundation mensen met een zeer krappe beurs ondersteunen. Onder het motto: Buurtbewoners helpen elkaar, plaatst zij in Apeldoorn, Ugchelen en Beekbergen deze kasten bij mensen die dit initiatief ondersteunen en daaraan hun bijdrage willen leveren.

Een begin

Rianne Zinken, verbonden aan de Foundation, zegt hierover: “De eerste kast is geplaatst in Ugchelen bij Marcel Altink die de kast heeft ontworpen en ze ook maakt. Het hout voor de eerste 3 kasten is gesponsord, nu betalen we dat zelf. We maken en schilderen ze, en als ze klaar zijn gaan we ze leveren af op de plekken waar ze moeten komen. De gebruiksregels staan duidelijk op de kast vermeld. Er zijn inmiddels 10 kasten geplaatst en er zitten er nog zeker 20 in de pijplijn. Er wordt ook een kaartje ontwikkeld waar alle locaties op staan om onder de Apeldoornse media te verspreiden.”

De kastinhoud bestaat meestal uit de lang houdbare producten zoals soep en groente, maar ook uit tandpasta en andere verzorgingsproducten, maar ook lekkere dingen als koek en chocola.

Kasthouder

José de Ridder is een kasthouder aan de Torenstraat. Toen zij in de krant las over de kasten en de bedoeling ervan sprak haar dat aan. Zij vertelt: “De inhoud bestaat uit artikelen die mensen echt nodig hebben. Ik wist gelijk dat ik er ook 1 wilde. Ik heb een berichtje gestuurd aan het aangegeven adres. Ze kwamen kijken of de plek waar de kast moest komen daarvoor geschikt was.” . De kast bij José staat er ondertussen al bijna drie weken.

Hoe loopt het?

“De eerste twee weken kwamen er eigenlijk alleen maar spullen bij. Ik heb nu zelfs dingen over, de kast zit bomvol. Sinds een paar dagen merk ik dat er ook af en toe wat uit is en dat vind ik heel fijn. We hebben nu ook een folder die we in de buurt verspreiden. Ik heb er een in de bibliotheek opgehangen, bij de wijkcentra, scholen en in de Albert Heijn. Misschien wil je wel wat delen en koop je iets extra om in de kast te zetten. Ik zie gewoon fietsers die stoppen bij de kast om er spullen in te stoppen ”

Heb je al reacties gehad?

“Ja, de buurt is heel enthousiast en zeggen: ‘Oh José. Wat leuk!’, mijn buurvrouw kijkt ook elke dag om te zien of er weer spullen uit zijn. Ze is van plan om elke week wat boodschappen te doen voor de kast.”, weet José te melden.”

Heb je interesse?

Mocht je interesse hebben om ook een kast in beheer te nemen? Stuur dan een berichtje naar info@kyarashines.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!