Een T.-tje

Vrijdag 17 september 2010

Door Gertjan

Er is ophef ontstaan in Apeldoorn. Sinds naar buiten kwam, dat CODA het wrak van Karst T. tentoon wil stellen, wordt daarover geschreven in de pers en is Twitter bijna zwanger van de reacties. Burgemeester De Graaf sprak direct ferm: “Dit gebeurt niet”.

Het is alsof het wrak opnieuw met een klap tegen de Naald geparkeerd staat.
Toch wil ik voorzichtig een lans breken vóór een tentoonstelling. In Twentse Welle in Enschede (Roombeek) was de tentoonstelling “Veerkracht” te zien. Daar werd met beelden en verhalen duidelijk hoe nabestaanden, overlevenden veerkrachtig een ramp te boven komen. Een aardbeving, een overstroming, een vuurwerkramp.

Ook Apeldoorn ervoer een ramp toen met een doffe klap Karst Tates zijn Susuki Swift tegen de Naald parkeerde. Er zijn rapporten over vol geschreven en het is een nationaal trauma dat nu nog overal aanleiding geeft roadblocks te plaatsen als Willem Alexander met zijn gezin ergens op bezoek gaat. Tiel was de afgelopen week een onneembare vesting.

Het incident is en blijft echter de bizarre daad van één vent, die zich waarschijnlijk doodongelukkig voelde. Het uitwerken van die achtergrond en de impact van zijn daad op de maatschappij. Dat is een prachtthema voor een expositie. Met centraal in CODA een replica van de Naald en het veelbesproken wrak.

(Foto: Peter Vroon)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!