Een tien van Giovanca voor dansend Gigant

Dinsdag 24 december 2013

Door Mireille Hilferink

Vrijdag 20 december was het de eer aan de Gigant om Giovanca het podium te bieden op de één na laatste avond van haar tour. De tour, die startte afgelopen oktober na het uitkomen van haar derde album ‘Satelite Love’.

Voor Giovanca het podium betrad, had het publiek het genoegen te luisteren naar de band Bourbon Avenue. Leadzanger Marlon Pichel, normaal op drums, nu zittend op een stoel met een semi- akoestische gitaar, met vlakbij hem nog een gitarist, bassist en toetsenist. De muziek van Bourbon Avenue is een mix van o.a.  jazz, funk en pop. Het geluid met de wat rauwe stem van Marlon is heerlijk om naar te luisteren. Ook zijn vrolijke uitstraling valt mij positief op. Het maakt mij nieuwsgierig om deze band ook eens te gaan beluisteren wanneer het drumstel ook meedoet.

Een fijne opwarming voor het optreden van Giovanca en haar band. De band bestaande uit 5 mannen en 2 achtergrondzangeressen, vullen het hele podium. Na het inzetten van de eerste noten verschijnt ook Giovanca op het podium. Het woord dat steeds door mijn hoofd spookt om haar verschijning te beschrijven is ‘gracieus’. Omdat ik graag de juiste woorden wil gebruiken voor datgene wat ik bedoel, zoek ik de betekenis van dit woord nog even op. Enkele synoniemen die genoemd worden zijn; sierlijk, elegant, slank en teer, innemend, bekoorlijk en lieflijk. Giovanca is een mooie vrouw met een geweldige stem en een zeer charismatische uitstraling.  Zij zíngt niet alleen haar liedjes maar belééft haar liedjes met de daarbij behorende sierlijke lichaamsbewegingen en mimiek. Vanaf de eerste minuut staat ze te genieten op het podium en straalt dat over op het publiek. Er is veel interactie tussen haar en de zaal waarbij humor en vriendelijkheid de boventoon voert. Ze nodigt het publiek uit datgene te doen waar ze op dat moment behoefte aan heeft. Heeft iemand de behoefte om even dansend uit zijn dak te gaan of tussendoor ‘yeah’ te schreeuwen…alles is geoorloofd. ‘Go with the flow is’ haar motto. Haar doel van de avond is om het ietwat stijve rustige publiek te transformeren naar een  swingende menigte met té gekke dansmoves. Giovanca en band spelen bijna alle nummers van haar nieuwste cd en nog wat nummers van vorige cd’s.  Ze benoemt haar laatste cd zelf ‘een reis door de tijd, gedachten en ritmes geïnspireerd door het vintage geluid van haar geboortejaar 1977; The golden era of soul, latin, jazz space en funk’  Ik kan me in die omschrijving wel vinden.

Eén van de hoogtepunten voor mij was het stralende gezichtje van een 9- jarig jongetje dat op het podium mee mocht drummen als bedankje voor zijn enthousiasme. Dit jongetje is al jarenlang een echte fan en zong de teksten van Giovanca woordelijk mee. Een ander hoogtepunt werd bereikt toen Giovanca het publiek er toe bewoog om twee menselijke hagen te creëren. Ze refereerde hierbij aan het programma Soultrain uit de jaren 70 waarbij het dansende publiek de hoofdrol speelde.  Giovanca koos elke keer iemand uit om samen een funky groove te doen tussen de hagen door. Daar waar Giovanca het publiek aan het begin van de avond een 6,8 gaf voor de danskwaliteiten werd de avond afgesloten met een dikke 10. Haar doel was bereikt want alle bezoekers, inclusief de mannen die waren ‘meegesleurd’ door hun vrouwen, stonden uitbundig te swingen. Ik heb genoten van deze avond en ik was zeker niet de enige.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!