Eerste noodopvang in Apeldoorn voor Oekraïense vluchtelingen

Dinsdag 15 maart 2022

Door Redactie

Veel Oekraïners zijn vanwege de oorlog uit hun eigen land gevlucht. Inmiddels zijn dat al miljoenen mensen die richting West-Europa komen. Nederland is al begonnen met opvang bieden aan Oekraïense vluchtelingen, hetzelfde geldt voor Apeldoorn. Onze gemeente moet in eerste instantie opvang bieden voor 400 mensen. Vanaf afgelopen weekend is Apeldoorn maximaal 50 vluchtelingen aan het opvangen op de locatie Casa Bonita van Zorggroep Apeldoorn. De organisatie stelt speciaal voor noodopvang van de Oekraïners een afdeling beschikbaar. De gemeente is nog in gesprek met andere locaties voor noodopvang.

Huisvesting

“Dit is het begin van een lange periode, met veel mensen in nood op de vlucht. Dat heeft ook gevolgen voor onze samenleving. Maar samen staan we sterker”, zegt burgemeester Ton Heerts. Hij is tevens ook erg tevreden met de hulp van Zorggroep Apeldoorn.  “Het is fantastisch dat Zorggroep Apeldoorn heeft aangeboden om vanaf nu een afdeling in Casa Bonita ter beschikking te stellen voor noodopvang. Het is een plek voor maximaal 50 vluchtelingen. Oekraïners krijgen er een warm ontvangst en er wordt voor ze gezorgd.” Dit is wel echt een noodopvang, de gemeente maakt er gebruik van totdat er andere huisvesting mogelijk is. Hoelang dit gaat duren is nog niet bekend.

Apeldoorners kunnen zich ook aanmelden als gastgezin voor gevluchte Oekraïners. De gemeente meldt wel dat dit niet zo eenvoudig is, zeker niet als dat langer gaat duren. Daarom zijn het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland en het Leger des Heils gevraagd om gastgezinnen en woonruimten te screenen voordat mensen hier aankomen. Ook gaan deze organisaties gastgezinnen begeleiden als dat nodig is. Om je aan te melden als gastgezin moet je dit formulier invullen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!