Eerste platenbeurs van het nieuwe jaar is een feit in ACEC

Maandag 9 januari 2023

Door Teun de Graaf

Het ACEC café was weer gevuld met bakken vol vinyl en cd’s tijdens de eerste platenbeurs van 2023 op zondag 8 januari. Het werd georganiseerd door Variaworld uit Deventer, die is uitgeroepen tot platenzaak van het jaar 2022.

Op zoek naar klassiekers

Op de platenbeurs krioelt het van mensen die op zoek zijn naar een cd of een plaatje. Van singeltjes van Tina Turner tot heruitgaven van Radiohead en van een speciale editie van Queen tot Nederlandstalige plaatjes. Tussen al deze mensen maken verkopers een praatje over muziek en rekenen ze met de klanten af.

Simon de Bruin, medeoprichter van de beurs vertelt: “Het is het eerste weekend van het nieuwe jaar dat we weer een platenbeurs organiseren in Apeldoorn. Het is heel fijn om alle mensen weer te zien.”

Afwisselende kramen

Organisator Variaworld heeft een eigen kraam, maar niet alles wat binnen de muren van het ACEC ligt is van hen. De Bruin vertelt: “Er zijn heel veel verschillende standhouders hier. Zij nemen hun eigen spullen mee zoals bijvoorbeeld hun privé collectie. Die spullen zetten zij dan hier neer en verkopen ze aan de klant.”

De meeste standhouders komen uit Nederland, maar De Bruin vertelt dat er ook Duitse en Vlaamse verkopers aanwezig zijn. Hierdoor wordt er op de platenbeurs ook een hoop Duits gesproken. Zo rekent een jongen in zijn beste Duits een plaatje af, terwijl er twee bakken rechts van hem bezoekers door een bak vol Nederlandstalige pop bladeren.

Jong en oud

Op de beurs heerst een afwisselend publiek. De Bruin vertelt dat hij de afgelopen jaren een steeds diverser publiek naar de beurs ziet komen: “Een jaar of tien geleden zag je vooral veel oudere mensen op de beurs. De afgelopen twee à drie jaar zie je dat er steeds meer jongeren komen. Dat komt vooral door de opkomst van de populariteit van vinyl. Het is dus nu een heel divers publiek.”

De Bruin vindt deze afwisseling tussen jong en oud leuk om te zien. Hij vertelt: “Die afwisseling tussen jong en oud publiek op de beurs is misschien wel het leukst. De ouderen leren wat van de jongeren en de jongeren weer wat van de ouderen. Iedereen is met muziek bezig, dat is dan ook de verbindende factor.”

Vinyl is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Zo stijgt de omzet van de fysieke verkoop van muziek de laatste jaren flink. Dit heeft mede te maken met de populariteit ervan onder jongeren. Een mooi voorbeeld hiervan zijn twee jongens, die tevreden het ACEC gebouw uitlopen met lp’s van Kate Bush en Eric Clapton in de hand.

Pasen en Pinksteren

Voor de mensen die de beurs gisteren gemist hebben zijn er er nog genoeg kansen om binnenkort te gaan. Variaworld staat tweede paasdag in het Omnisport en tweede pinksterdag zijn ze door het hele centrum van Apeldoorn te vinden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!