Eigenwaarde door aandacht, handen en harten

Donderdag 4 januari 2018

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Ze tuurt rond in de kapsalon, regelt en coördineert: ,,Ga hier maar even zitten, dan ben je zo aan de beurt”, zegt Plonia ten Voorde, initiatiefnemer en coördinator van de kapsalon voor kwetsbare mensen. Iedere eerste woensdag van de maand is het een drukte van belang in de oude bioscoop aan de Paslaan in Apeldoorn.

,,Vanuit een knipcursus, ik was altijd al met haar bezig, in 2012 ontstond het idee om een keer voor deze groep mensen iets te doen”, legt ze uit. ,,Samen met een collega heb ik dat opgepakt. Aanvankelijk voor één keer. Begin februari vieren we ons eerste lustrum.”
Vijf jaar is Plonia nu actief: ,,Het knipinitiatief werd zo goed ontvangen, dat ik het besloot dat voort te zetten. In 2013 heb ik daarom een voorstel ingediend bij Stichting Present. Ze stonden er meteen positief tegenover en regelden dat ik deze ruimte kreeg. Op een later moment ben ik onder de vlag van Stichting DTZ (Dak- en thuislozen zorg, ontstaan vanuit zendingsgemeente Menorah) gaan werken. Toen zij hun 10-jarig bestaan vierden, heb ik een presentatie gehouden. Onder andere Paul Blokhuis was daar ook bij aanwezig en hij heeft er voor gezorgd dat wij vanuit de gemeente een eenmalige donatie kregen. Daarmee konden we stoelen en spiegels aanschaffen. En zo werd het een echte kapsalon: ,,Ja, met professionele kappers. Later heb ik dat uitgebreid met een pedicure en een echte Barber. Samen zorgen wij ervoor dat er iedere eerste woensdag van de maand zo tussen de 20 á 30  mensen worden verzorgd. Het is zo fijn dat dat deze professionals zich zo vrijwillig, trouw en met hart en ziel inzetten.

Barber, de Roemeen Ionat Matei, bekijkt het resultaat van zijn werk: ,,Het is goed zo, vind je ook? Ik doe dit nu ongeveer een jaar en vind het geweldig om mensen te helpen. Als zij blij zijn, ben ik het ook. Ik werk vijf dagen als Barber in Amsterdam en geef een dag les. Een drukke werkweek, maar dit wil ik niet missen.”
Kapster Patty denkt er net zo over: ,,Ongeveer twee jaar geleden heb ik gereageerd op een oproep op de radio en dacht meteen: dit moet ik doen. Sindsdien ben ik betrokken. Het doet mij goed dat ik kan helpen dat deze mensen zich weer mens voelen. Ze krijgen aandacht en zorg. Heel dankbaar.” Interieurstyliste Janey oefent op deze manier nog steeds haar oude beroep uit: ,,Het is fijn dat ik die vaardigheid nog kan inzetten voor dit doel. Als kapper heb je een intens fysiek contact en aandacht. Als ze netjes gekapt en geschoren zijn krijgen ze een stuk eigenwaarde terug. Dat merken we en dat is heel bijzonder.”

De bezoekers zijn ook blij. Klaas Westerik blikt tevreden in de spiegel: ,,Sinds anderhalf jaar kom ik hier. Ik kwam in de problemen en dan is het heel fijn dat dit er is.” Agnes Holmer is blij dat Janey er weer was: ,,Het bevalt goed en ik wil altijd door Janey, of Dik geholpen worden. Dat heb ik graag.”

Aan de Paslaan is het warm en gezellig. De hulpvragers zitten geanimeerd met elkaar te praten en nuttigen tegelijkertijd een goede maaltijd, of een kop koffie. Plonia wil nog even wat kwijt: ,,Sinds 2015 werken we ook af en toe voor Schuldhulpmaatje en het Outreachend Team voor risicojongeren. Dan lever je steeds hulp op maat. We gaan dit nog heel lang doen en verder door ontwikkelen.”
Op de eerste woensdag van de maand wordt er met man en macht, met handen en harten op een heel bijzondere manier gezorgd voor kwetsbare mensen. En wat mooi te zien dat het plezier en het goede gevoel van twee kanten komt.

Plonia kan echter meer handen en harten gebruiken en doet een oproep aan kappers en pedicures die op deze wijze ook een steentje willen bijdragen aan het verhogen van eigenwaarde. Zij kunnen daarvoor contact opnemen met haar via: ploniahartingsveldt5@gmail.com.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!