Energieregisseurs reiken ‘eerste estafettestokje’ uit

Zondag 23 juni 2019

Door Redactie

In aanloop naar de Green Weeks begin oktober zijn de 5 Apeldoornse energieregisseurs onlangs gestart met ‘De Groene Estafette’. Wekelijks krijgt een inwoner van Apeldoorn het groene estafette stokje digitaal uitgereikt. Het stokje wordt telkens doorgegeven aan een andere Apeldoorner die het stokje volgens de uitreikers ‘echt verdiend’. ,,Op deze manier hopen we heel veel Apeldoorners, die bijdragen aan duurzaamheid in Apeldoorn, in het zonnetje te kunnen zetten”, leggen ze uit. Het eerste stokje is voor Tiphaine Bresser.

,,We willen hiermee diegene uitnodigen om zijn/haar verhaal te vertellen over duurzaamheid.” De interviewreeks wordt wekelijks geplaatst op diverse lokale sites en sociale media. ,,Het zal een bundel van verhalen en inspiratie vormen hoe je de wereld of jouw eigen wereld weer een stukje duurzamer en mooier maakt.”

Tiphaine Bresser, geboren Française, komt uit de buurt van le Mont St. Michel in Normandië. Op haar 14e is verhuist ze naar Nantes, waar ze ook gaat studeren. Tijdens haar studie ontmoet ze een Apeldoorner, ze worden penvrienden, hun vriendschap wordt liefde en in 1999 komt Tiphaine naar Apeldoorn.

De schadelijke productie van palmolie en alle onrust daaromheen, wekte zo’n 10 jaar geleden Tiphaines interesse in duurzaamheid. Ze gaat op zoek naar achtergrondinformatie. Niet alleen over palmolie maar ook over andere onderwerpen en zoekt ook uit hoe ze dingen kan veranderen.
In 2017 loopt ze de marathon bij Mont St. Michel om geld in te zamelen voor de Plastic Soup Foundation. Daarna belandt ze in een soort “zwart gat”, want hoe nu verder? Op dat moment komt het ‘Zero waste inititatief op kwam op haar pad, waar ze zich in verdiept en zelf mee begint. “Zero waste klinkt moeilijk, maar als je begint en steeds kleine stapjes neemt, blijkt het goed te doen. Er komt steeds meer info beschikbaar. De bewustwording is steeds groter bij een grotere groep. Het wordt steeds makkelijker om om te schakelen.”

Naar de winkel met je eigen zakjes en doosjes, in een restaurant je restjes meenemen in een bakje van thuis, je straat adopteren om afval op te ruimen, tot vorig jaar was dat nog onbekend in Apeldoorn. Tot Tiphaine Bresser de Facebookgroep Zero/Less Waste Apeldoorn start en haar werkgroep allerlei activiteiten organiseert voor een afvalvrij Apeldoorn.

Tiphaine Bresser: ,,Ik ben een doener. Al het gepraat en ‘finger poiting’ was ik zat. Het leidt nergens toe. Thuis was ik al bezig mijn hoeveelheid afval drastisch te verminderen. Ik dacht: het moet groter. Mijn huishouden alleen heeft veel te weinig impact. Als ik het kan, dan zeker kunnen vele anderen het ook.”

Zero Waste Apeldoorn

Geïnspireerd door de landelijke Facebookgroep Zero Waste, start ze een Apeldoornse groep, die een groot succes wordt. ,,In Apeldoorn was het Zero Waste concept vorig jaar nog helemaal niet bekend, dankzij de vele initiatieven dat we hebben genomen is de groep inmiddels al meer dan 500 leden rijk.”

Coaches voor heel Nederland

Tiphaines ambities reiken verder dan Apeldoorn: ,,Samen met Elisah Pals (Zero Waste Nederland), werk ik aan het uitbreiden van de Zero Waste beweging in Nederland, mijn rol hierin is: “community coach” (op Facebook): ik help andere mensen met het opzetten/opstarten van lokale Zero/Less waste communities en ze te verbinden onder de koepel van Zero Waste Nederland. Zo hebben we een totale aanpak: kleinschalig en landelijk. Er zijn al meer dan 30 lokale communities in Nederland en komen er elk maand weer meer bij.”

Leven zonder afval

Het doel van de Apeldoornse groep is om de zero-wastebeweging (afvalvrij leven) bekender te maken, bewustwording creëren rond het (plastic)afvalprobleem en om alternatieven hiervoor te laten zien. Thiphaine: ,,Door het kleinschalig en lokaal te houden, is het heel dichtbij en concreet. Daardoor is zero-waste leven toegankelijker voor consumenten en voor ondernemers. De groep is niet alleen actief op Facebook, maar ook in Apeldoorn: “Een keer per maand gaan we ploggen!”

Geen I in Team

,,Ik leid Zero Waste Apeldoorn maar niet zonder de hulp en steun van vele leden uit de groep, lokale ondernemers en stichtingen en ook van de gemeente (Heel Apeldoorn Rein). Er is geen “I” in het woord “team”; samen zijn we sterker. Alle hulp en steun stimuleert mij om nog meer initiatieven te ondernemen en om weer anderen te stimuleren om mee te helpen. De wereld is er nu klaar voor, we smeken om een schonere duurzamer wereld. Ons initiatief is een duwtje in de goede richting om te laten zien er echt iets moet gebeuren.”

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

,,Ik wil dat we onze planeet niet meer meer uitputten. We moeten meer in balans komen met ons milieu. Dit heeft geen toekomst, duurzaamheid is dus onze toekomst om de mensheid te laten bestaan. We moeten reconnecten met de aarde; er meer respect voor hebben.”

Wat is jouw droom voor een groen Apeldoorn?

Tiphaines droom voor Apeldoorn is dat mensen dat hier een goede balans ontstaat van people – profit – planet. ,,Dat we niet voor geld gaan, maar voor een inclusieve en circulaire samenleving. Dit tip die zij wel meegeven is: bewust consuminderen en minder producten kopen.”

Zero/Less waste Apeldoorn zet zich in voor een schonere en duurzamere wereld door inspiratie, nieuws, tips en ideeën te delen met als doelen: beter/slimmer consum(ind)eren; wegwerpverpakkingen tegengaan; meer hergebruik, up-/recycling van bestaande spullen; promoten van (h)eerlijke & lokale bedrijven & winkels; zero waste workshops geven; organiseren van regelmatige zwerfafval opruimacties, straatadopties door inwoners om Apeldoorn schoon te houden.

Dit estafette-interview loopt tot 3 oktober, de Green Weeks.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!