Eredivisie avontuur Apeldoornse familieclub Daisy bijna van start

Woensdag 24 april 2024

Door Kevin van Es

De Apeldoornse tennisclub ALTV Daisy maakt dit seizoen haar debuut in de Kia Eredivisie tennis. Een avontuur vol (gezonde) spanning, voor Daisy en tennissend Apeldoorn. Met Leadax is de naamdrager al geruime tijd bekend, nu staat het team ook grotendeels vast. Trainer Jörgen ten Hove, voorzitter Rob Berbee, Eredivisie voorzitter Han Blijleven en Lodewijk Klosse, een van de gangmakers van de Eredivisie commissie kijken vol verwachting uit naar de start van de competitie.

Het Eredivisie-avontuur van de ‘Daisyanen’ begint met drie uitwedstrijden: Naaldwijk, Amstelpark 1, Rapiditas. Pas in speelronde vier speelt Daisy voor het eerst op haar eigen complex: zaterdag 1 juni tegen Baarn. 

Bijna rond

Met de nummer 4 en 5 van Nederland bij de mannen en de grootste talenten van ons land bij de vrouwen heeft Daisy een sterke selectie samengesteld. De selectie van de Apeldoornse tennisvereniging is ‘voor 95 procent rond’, zo weet trainer Jörgen ons te verzekeren: “Als ik kan opstellen wie ik per dag zou willen opstellen gaan we voor het kampioenschap. In de praktijk is dit niet realistisch, omdat er spelers zijn die een aantal toernooien gaan spelen. Het is dus even puzzelen wie er op welke dag kan. Het is nu wel zo dat ik voor 70 procent heb vaststaan wie er speelt.”

Gijs Brouwer, die zich bevindt rond plek 200 op de ATP-ranglijst, en Max Houkes, rond plek 350, zijn vaste spelers met internationale ervaring en maken deel uit van het team. Ook Tom Clavel, een ‘kind van de club’, zal deel uitmaken van het team. Bij de vrouwen heeft Daisy de talenten Sarah van Emst en Rose Marie Nijkamp weten te strikken. Hoewel Nijkamp wellicht in actie komt op het juniorentoernooi van Roland Garros, zal zij mogelijk ook in actie komen voor Daisy

Naast de spelers hierboven kijkt Jörgen goed rond op eigen terrein: “Ook de spelers die al een aantal jaren bij ons spelen, verdienen het om aan het spelen toe te komen. Daarnaast willen we de jongelui wat kansen bieden.” De doelstelling van Daisy is duidelijk: “Doel nummer één is lijfsbehoud, maar we kijken stiekem met een schuin oog omhoog,” vertelt Jörgen.

Apeldoornse fanclub

Buiten een goed gebalanceerde selectie beschikt Daisy een eigen fanclub: “Het is een super initiatief, ter ondersteuning van het Apeldoornse tennis in het algemeen.” Niet alle leden van de fanclub zijn lid van de vereniging, wat laat zien dat dit avontuur niet alleen van Daisy maar van de hele stad is.

Lodewijk omschrijft Daisy als een club met een ‘mooie balans tussen het zijn van een familieclub en het willen presteren’; “Want Daisy wilt in alle bescheidenheid ook presteren.” De entree voor het sportpark is gratis tijdens het tennisavontuur. “We willen er echt een Apeldoorns tennisfeest van maken en ons succes delen met de stad,” voegt Han hier aan toe.

Nieuwe uitstraling

Het bestuur van Daisy heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten. Er komt aardig wat werk kijken bij zo’n Eredivisie-avontuur, toch beseft Lodewijk zich ook tijdens het proces waarvoor ze het doen: “Alles wat we de afgelopen maanden gedaan hebben is in het belang van Daisy. De Eredivisie heeft een enorme boost gegeven, van een nieuw logo tot nieuwe sponsoren en de uitbreiding van het park. We hebben mooie en blijvende stappen voor de club gezet.”

Bij een frisse start hoort een frisse uitstraling, zo besloot het bestuur van Daisy. Vanaf dit seizoen speelt de tennisclub onder een nieuw wapen.”De behoefte aan een nieuw logo was er vorig jaar al, het vorige logo was ruim 30 jaar oud en niemand weet nog wie het ontworpen heeft. Het bronbestand was zelfs kwijt, dat zorgt voor moeilijkheden als je veel uitingen ermee wilt doen,” zo vertelt Lodewijk.

Ook dit proces heeft een flinke ‘Eredivisie-boost’ gegeven, zo benadrukt Lodewijk. “De vraag was: wat willen we als club uitstralen? We zijn begonnen met het noteren van kernwaardes: waar staat ALTV Daisy voor? Zo kwamen we uit bij elementen als vereniging, de ligging in de natuur, de eeuwenoude bomen eromheen en het oprichtingsjaar 1893 (wat Daisy een van de oudste tennisverenigingen van Nederland maakt) naar voren.”

Ook het sportpark is de afgelopen maanden op de schop genomen, zo legt Rob uit: “Een aantal aannemers zijn aangehaakt, ze gaven aan ‘in natura’ iets te willen doen voor Daisy. Natuurlijk wel met een tegenprestatie van een sponsordoek. Inmiddels is het terras bijna twee keer zo groot als voorheen en er wordt langs baan vijf een nieuwe tribune gebouwd. Deze baan gaan wij ook gebruiken tijdens de Eredivisie.”

Gemeente Apeldoorn

Naast alle positieve reacties vanuit Apeldoorn is de commissie teleurgesteld in de gemeente Apeldoorn, zo legt Rob uit: “Wat ik jammer vind, is dat de gemeente geen potje heeft voor dit soort initiatieven. Dit is iets unieks: in de Eredivisie spelen slechts acht clubs vanuit heel het land en een van die clubs komt uit Apeldoorn. De gemeente ondersteunt wel andere evenementen en sporten, wij moeten onze eigen broek ophouden.” De voorzitter vindt dat er vanuit de gemeente meer oog zou moeten zijn voor dit niveau van tennis.

Hier voegt Han aan toe: “De tenniswereld is nog onbekend bij de gemeente, we gaan de burgemeester uitnodigen zodat hij kan zien wat hier gebeurt.” 

Volgens de commissieleden heeft het onder andere te maken met het beleid van de gemeente: “Tennis is op dit moment geen ‘kernsport’. Het is onze wens dat de gemeente er een kernsport van maakt, we zijn (zonder dat ik het met cijfers kan onderbouwen) misschien wel de grootste tennisstad van Nederland. We hopen dat de gemeente dit alsnog als een mogelijkheid gaat zien.”

De thuiswedstrijden van Daisy in de KIA Eredivisie zijn op 1,2 en 6 juni te volgen aan de Callunalaan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!