Expats in Apeldoorn: “Er is geen verjaardag zonder piñata”
Door Jasmijn ten Napel
In deze reeks verkennen we de verhalen van expats en immigranten die tijdelijk in Apeldoorn verblijven of zich er hebben gevestigd, en hoe zij een unieke bijdrage leveren aan de stad. Vandaag maken we kennis met Fernanda Morales (36) en Andres Cidel (37), die samen met hun zoon Matias (4) vanuit Mexico-Stad naar Apeldoorn zijn verhuisd.
Verliefd op Apeldoorn
Fernanda en Andres ontmoetten elkaar op de werkvloer in Mexico. Ze werkten bij hetzelfde bedrijf, maar in verschillende teams binnen de marketingafdeling. In 2017 kreeg Andrés een baan als software ontwikkelaar in Apeldoorn, en na acht maanden vond ook Fernanda werk bij hetzelfde bedrijf. Hoewel hun oorspronkelijke plan was om slechts een jaar in Nederland te blijven, werden ze al snel verliefd op Apeldoorn.
“Mexico-stad is super groot, een van de grootste steden ter wereld, en het is hier zo anders,” zegt Fernanda. “Het is hier veel rustiger en iedereen staat open voor een praatje. We werden verliefd op het bos, de mensen en de parken. In Mexico was het altijd druk en stressvol, maar hier vinden we een betere balans tussen werk en vrije tijd.”
“In Mexico zou een fiets snel gestolen worden”
Cultuurschok
De eerste cultuurshock voor Fernanda en Andrés was de manier waarop fietsen in Nederland overal op straat staan, soms zelfs nog met de sleutel erin. “In Mexico zou een fiets snel gestolen worden,” lacht Andres. Fernanda voegt toe: “In Mexico draait alles om eten en familie. Hier zijn mensen iets meer op zichzelf, maar dat waarderen we ook aan deze cultuur.”
Thuis praten ze vloeiend Spaans met Matias, terwijl ze in het dagelijks leven zoveel mogelijk Nederlands gebruiken om te communiceren. Fernanda: “Het leren van de taal is belangrijk voor ons, omdat het integratie vergemakkelijkt. Tijdens mijn werk spreek ik alleen Engels, dus ik probeer het te oefenen.” Tijdens het leren was er één uitspraak die haar aansprak: ‘tip top in orde maken’
Langs het voetbalveld
Fernanda en Andres genieten van de eenvoud en het gemak van het leven in Apeldoorn. “In Mexico-Stad duurde het minstens 40 minuten om bij een park te komen, hier ben je binnen 10 minuten in de natuur,” vertelt Andrés. Ze sporten graag, lezen, en spelen veel met Matias, bijvoorbeeld in het park. Iedere zaterdagochtend staan ze langs het voetbalveld bij Victoria Boys, waar Matias voetbalt.
Wat betreft eten, missen ze soms de ingrediënten voor Mexicaanse gerechten, maar ze genieten ook van de Nederlandse keuken. “Stamppot, haring en kibbeling zijn favorieten,” zegt Fernanda met een glimlach.
Día de los Muertos
Fernanda en Andres houden Mexicaanse tradities levend, zoals Día de los Muertos. (Dag van de Doden) Dat is een belangrijk feest waarbij ze de zielen van overleden dierbaren eren door hun favoriete eten en spullen op altaren te plaatsen. “Zoals bijvoorbeeld iemands favoriete drankje”, legt Fernanda uit. Ze heeft deze traditie ook op haar werk geïntroduceerd, wat haar collega’s erg interessant vonden.
“In Mexico lopen familieleden vaak zomaar naar binnen voor een kopje koffie”
Fernanda en Andres komen allebei uit grote families. Andres zijn moeder heeft acht broers en zussen, en de familie van zijn moeder bestaat uit meer dan veertig mensen. “Het voelt altijd als thuiskomen,” zegt hij. “In Mexico lopen familieleden vaak zomaar binnen voor een kopje koffie zonder afspraak.” Wanneer ze Mexico bezoeken, is het een uitdaging om iedereen te zien vanwege de grootte van hun families.
Spiderman piñata
Een leuke traditie die ze uit Mexico hebben meegenomen, is het gebruik van piñata’s bij verjaardagen. “Er is geen verjaardag zonder piñata,” vertelt Fernanda. “Vorig jaar had Matias een grote spiderman piñata helemaal gevuld met snoep”.
Ze benadrukken het belang van het opbouwen van een sociaal netwerk in een nieuw land: “We hebben hier Mexicaanse vrouwen ontmoet die met Nederlandse mannen zijn getrouwd. Fernanda gaat dan mee met de vrouwen en ik met de mannen de kroeg in,” vertelt Andres.
Fernanda en Andres hebben hun plek gevonden in Apeldoorn en zien hun toekomst hier. “Nederland is veilig en biedt veel kansen, vooral voor Matias,” zegt Andres. “We zijn gelukkig hier en willen hier blijven. De balans tussen werk en privé, de natuur en de vriendelijke mensen maken Apeldoorn een geweldige plek om te wonen.”
Wil je ook jouw verhaal delen over jouw ervaringen in Apeldoorn? Of ken je iemand die hier naartoe is verhuisd? Mail ons dan op: jasmijn@apeldoorndirect.