Expats in Apeldoorn: “Koningsdag heeft ons leren delen en hergebruiken”

Zaterdag 29 juni 2024

Door Jasmijn ten Napel

In deze reeks belichten we de verhalen van expats die zich in Apeldoorn hebben gevestigd en hun unieke bijdrage aan de stad leveren. Vandaag maken we kennis met Lasantha (44) en Dulsha De Silva, een echtpaar afkomstig uit Colombo, Sri Lanka, dat in 2007 naar Nederland kwam.

Van Colombo naar Apeldoorn

Lasantha en Dulsha komen allebei uit Colombo, de bruisende hoofdstad van Sri Lanka. Lasantha had al een indrukwekkende carrière als docent financiering en werkte eerder zeven jaar in de banksector. Hij had over de hele wereld lesgegeven, van Australië tot Rusland en het Verenigd Koninkrijk. In 2007 verhuisde hij naar Nederland, waar Lasantha cum laude afstudeerde aan Hogeschool Wittenborg. Na zijn afstuderen werd hij gevraagd om als docent te blijven en is hij inmiddels de head of operations.

Het was tijdens een bezoek aan Sri Lanka dat Lasantha’s ouders hem aan Dulsha voorstelden. “Onze ouders hebben ons aan elkaar voorgesteld en het klikte meteen,” vertelt Dulsha glimlachend. Ze trouwden en besloten samen naar Nederland te verhuizen.

Een nieuwe thuis

Dulsha kwam in 2018 naar Nederland en herstructureerde en centraliseerde vele financiële functies die verspreid waren over verschillende andere afdelingen. “Ik vond Canada altijd heel leuk, maar Lasantha vertelde me dat als ik naar Nederland zou komen, ik zou zien wat hij bedoelde,” zegt ze. Lasantha voegt eraan toe: “Ik werd verliefd op Nederland. Vorig jaar hebben we onze nationaliteit veranderd naar de Nederlandse.”

Het gezin De Silva voelt zich helemaal thuis in Apeldoorn. “Er is een goede balans tussen werk en vrije tijd hier,” zegt Dulsha. “In Sri Lanka werkte Lasantha soms tot diep in de nacht, vaak dagen van 15 uur. Hier is dat anders.”

Opvoeding en cultuur

De kinderen van Lasantha en Dulsha spreken vloeiend Nederlands en Engels, ze verstaan Singalees en genieten volop van hun omgeving. “Als we naar school wandelen, komen we langs vijf speeltuinen. Onze kinderen stoppen bij elke speeltuin om even te spelen,” lacht Dulsha. “Het is een geweldige omgeving voor kinderen, niet gevaarlijk en veel natuur.”

Het Nederlandse schoolsysteem wordt zeer gewaardeerd door het gezin. Dulsha vertelt: “De juf van onze dochter wenste haar een fijne vakantie, en ze antwoordde dat ze school leuker vond dan vakantie. Dat zegt genoeg!”

De Nederlandse keuken 

Hoewel het gezin De Silva de pittige smaken van thuis mist, hebben ze ook Nederlandse gerechten leren waarderen. Lasantha houdt van stamppot, vooral met andijvie en rookworst. “De kinderen zijn dol op stroopwafels en tompouce,” vertelt hij.

Koningsdag is een nieuwe ervaring voor het gezin. “We waarderen het heel erg. Tweedehands spullen verkopen op een kleedje is iets wat we niet kennen uit Sri Lanka. Hier is het een leuke manier om spullen te delen en hergebruiken,” zegt Dulsha.

Traditionele dans

De Silva’s hebben hun draai gevonden in Nederland en hebben zich goed geïntegreerd. “Nederlanders zijn heel direct, en dat vinden we fijn,” vertelt Lasantha. “Na ons trouwen zei mijn moeder regelmatig dat ik niet zo bot moest doen, maar hier is dat de manier om te communiceren.”

De gemeenschap van Sri Lankanen in Den Haag biedt ook een vertrouwd gevoel van thuis. “Op 14 april vieren we Sri Lankaans nieuwjaar met traditionele dansen en kleurrijke jurken. De meiden dragen felgekleurde jurken en dansen een traditionele dans. Het is een belangrijk moment voor ons gezin.” We brengen ook onze worship aan Boeddha naar Nederland,” legt Dulsha uit.

Klasseverschil

“In Sri Lanka is het klasseverschil groot en zie je snel wie de leidinggevende is. Hier is iedereen gelijk, en dat vinden we bijzonder,” vult Dulsha aan. “Het is heel goed voor hun ontwikkeling, dat waarderen we heel erg. Ze leren om ergens voor te gaan en dingen meer te waarderen.”

Kung Fu

Lasantha is een fanatieke sporter en houdt van cricket, rugby, voetbal, volleybal en tennis. “Hij is bijna goed in elke sport,” zegt Dulsha lachend. “Onze kinderen doen aan Kung Fu, dat vinden ze super leuk.” Dulsha daarentegen houdt van bakken. “Op elke verjaardag maak ik een leuke taart. Ik vraag de kinderen meestal wat voor thema ze leuk vinden of ik verras ze,” zegt ze trots.

Zweten

Binnenkort gaat het gezin naar Sri Lanka. “We kijken er super erg naar uit,” zegt Dulsha enthousiast. “Ik ben nu zes jaar niet geweest en heb veel zin om mijn familie weer te zien. We bellen dagelijks, maar het is toch anders om er echt te zijn.” Het gezin verheugt zich op de prachtige stranden, het heerlijke streetfood en het warme weer. “Je zweet je wel helemaal kapot,” lacht Lasantha.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!