Feestelijke heropening van vernieuwd winkelcentrum Kerschoten
Door Kevin van Es
Eindelijk is het zover: winkelcentrum Kerschoten heropent op feestelijke wijze na een grondige renovatie die in 2015 is gestart. Na maanden van verbouwing zijn de gerestylede winkels met uniform ontwerp, ruime supermarkten en extra parkeerplaatsen klaar om bezoekers te verwelkomen. De heringerichte openbare ruimte met nieuwe vloer en groen omzoomde beek draagt bij aan een eigentijdse uitstraling.
Tijdens de heropening, begeleid door het akoestische trio Backyard Roses, steken voorzitter Hessel Westra en projectleider Jorine de Soet symbolisch de feestverlichting aan, waarmee ze de voltooiing van het project vieren. “Alles is aangepakt, het winkelterrein was ingedeeld in drie ‘huiskamers’, er zat geen verbinding tussen de winkels. Heel veel mensen wisten het bestaan van verschillende winkels niet eens. We hebben het winkelcentrum neergezet hoe het in de jaren 60 bedoeld is,” legt Hessel uit.
Transformatie
In een ambitieuze herontwikkeling heeft winkelcentrum Mercatorplein in Apeldoorn een complete transformatie ondergaan. De vernieuwing omvat de aanleg van een groene beek, uitbreiding van supermarkten aan de achterzijde, extra parkeergelegenheid, en herinrichting van de openbare ruimte. Ontworpen door ondernemers en eigenaren is de herontwikkeling in nauw overleg met bewoners en de gemeente tot stand gekomen. “We ontvangen veel positieve reacties uit de omgeving. We hebben veel winst behaald qua parkeren, waar je ook wilt parkeren kun je parkeren. Ik wil bij juwelier Maaskant zijn, ik zet mijn auto neer en ik ga weer verder.” “Achteraf zie je dat er ook mensen zijn die niet blij zijn met hoe de renovatie is uitgevallen, het is belangrijk om met deze mensen in gesprek te blijven,” aldus de voorzitter.
Metamorfose
De metamorfose, gestart met de aanleg van de groene beek, heeft het Mercatorplein voorzien van een groene zone en vernieuwde infrastructuur. Enkele winkels, waaronder Bloemenkiosk De Amarant, de Primera, en Blokker, hebben zich verplaatst naar het plein. Er zijn tot nu toe veel lovende reacties op de verbouwing. “We ontvangen veel positieve reacties uit de omgeving. We hebben veel winst behaald qua parkeren, waar je ook wilt parkeren kun je parkeren. Ik wil bij juwelier Maaskant zijn, ik zet mijn auto neer en ik ga weer verder,” vertelt Hessel. Lang niet iedereen is blij met de veranderingen, dat beseft Hessel ook: “Achteraf zie je dat er ook mensen zijn die niet blij zijn met hoe de renovatie is uitgevallen, het is belangrijk om met deze mensen in gesprek te blijven.”
Geleid door ondernemers en eigenaren is de herontwikkeling zorgvuldig uitgedacht. In samenwerking met de gemeente zijn plannen voor de openbare ruimte besproken en geïmplementeerd, terwijl eigenaren zich richtten op de verbouwing van het vastgoed. Als je met veel winkel- en pandeigenaren op een winkelcentrum zit moet je veel mensen overtuigen, zo vertelt Hessel: “Je wilt samen overtuigd zijn over de plannen om de consument naar het plein toe te trekken. Echt niet iedere ondernemer is even blij met de plannen, maar waar het omgaat is dat het geheel meegaat. Er zijn ook ondernemers die wel mee willen, maar niet mee kunnen.’
Een cruciaal onderdeel van de uitbreiding is de verplaatsing van de Voltastraat, waardoor supermarkten aan de achterzijde kunnen groeien. Vrachtwagens zullen gebruik maken van een inpandig distributiehof, terwijl de buitenruimte wordt aangepast met nieuwe parkeerplaatsen en groenvoorzieningen. Het groenplan omvat de vervanging van oude paardenkastanjes langs de Nobelstraat en een focus op biodiversiteit met diverse boomsoorten.