Fresku in Popzaal Gigant: ‘Ik wil met jullie zijn!’

Vrijdag 4 december 2015

Door Pedro Waldenaar

Het is vrijdagavond 27 november: Popzaal Gigant en Fresku, de rapper uit Eindhoven treedt op: “ik wil met jullie zijn” is tekenend voor de persoon Fresku; een zeer publieksvriendelijke artiest die staat voor wat hij op het toneel brengt; maatschappelijk bewogen weet hij een jong publiek aan te spreken.

Rap is een muziekstijl die begin jaren tachtig in de New Yorkse wijk de Bronx ontstaat; en vaak wordt toegepast in de hiphop. Rap betekent letterlijk rijmen. De Eindhovense Fresku ( 1986) begon op zijn 14jarige leeftijd voor de grap met rappen. Inmiddels is hij aan zijn derde album “Nooit meer terug” toe. Dit derde album is door Frits Spits als een mijlpaal benoemd. Fresku is in feite een poëet: een dichter die op een zeer aanstekelijke manier knalgoede teksten weet over te brengen.

Zeg Liefde, Zeg Eenheid, Zeg Feestje, Zeg Apeldoorn”; Zo gaat Fresku te werk en zo weet hij, deze publieksman, op een zeer enthousiaste manier het publiek in beweging te brengen; het publiek wat met mobiel én internet is opgegroeid, snakt naar deze man; snakt naar het geluid van de Beat en de woorden; de woorden die beroeren. Hoe bewogen Fresku is, blijkt uit de volgende eindtekst van zijn song Angst:

Angst is wat de wereld kapot maakt
We vechten met elkaar en vinden nergens troost
Mensen zijn bang voor verandering
Als ik eerlijk ben, zo ben ik ook
Bang om terug te gaan naar het verleden
Te ver verwijdert van de oude ik
Bang om verder te gaan naar de toekomst
Ik kan niet wennen aan de nieuwe ik
Maar ik kan niet meer terug gaan
De wereld roept me, maar ik keer m’n rug
Ik staar de toekomst nu bewust aan
En ik kijk Nooit Meer Terug

Publiek dat zeer enthousiast is, een artiest die in staat is het publiek te vermaken; een artiest met een boodschap; voor mij een bijzondere leuke, maar ook een hoopvolle avond! Met dank aan Fresku en met dank aan Gigant.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!