Frits op Vrijdag met proeverij lokale likeuren van Puur Smaack

Maandag 2 mei 2022

Door Redactie

Op vrijdag 13 mei tovert Frits Groeneveld met de borrel Frits op Vrijdag zijn Wijnbar & Tapperij Den Olifant weer om tot dé ontmoetingsplek voor ondernemende Apeldoorners – mensen die hard werken én hard genieten. Deze editie proef je de heerlijke happen van De Pastazaak én maak je kennis met de lokaal gestookte likeuren van Puur Smaack, waarover je in dit artikel meer ontdekt.

Puur Smaack, een ambachtelijke likeurstokerij

Vandaag maken wij kennis met André en Jack, al jaren vrienden en de initiatiefnemers Puur Smaack, dat gevestigd is op het Zwitsalterrein. In hun likeurstokerij brengen zij hun beider passie voor het stoken en creëren van ambachtelijke likeuren tot leven.

Hoe hebben jullie elkaar gevonden in dit bijzondere ambacht?

Jack: “We kookten eerder samen bij Cuisine Culinaire Apeldoorn en vonden het altijd al heel prettig om met z’n tweeën te koken. André is echt een pietje precies, ik ben meer van de ‘grote stappen, snel thuis’. We vullen elkaar dus aardig aan. Dat koken is in 2003 begonnen en op vriendschappelijk niveau ging het ook heel goed. De likeuren maken deden we eerst thuis met gekochte Italiaanse, 96% alcohol. Toen kwam corona en konden we niet meer naar Italië om alcohol te kopen. De vraag was: hoe komen we nu aan alcohol? Gezamenlijk hebben we toen een ketel gekocht, een behoorlijke investering. Maar goed, we wilden allebei alcohol hebben. Zo gingen we één keer in de maand een voorraadje alcohol stoken waar we privé limoncello mee konden maken. Alleen kun je het allemaal niet opdrinken, dus we gaven veel weg als leuk cadeautje voor een verjaardag of een feestje. Op een mooi dagje aan zee werd het idee geboren het groter aan te pakken. Iedereen zei altijd: ‘Deze limoncello kan je in de winkel niet kopen. Deze is zo lekker.’ Zo zijn we het commerciële pad opgegaan. We realiseerden ons toen nog niet wat er dan allemaal op je af komt.”

André: “Als je hieraan begint, moet je wel beseffen dat je niet een beetje stokerij kunt zijn. Het is nul of 100%, een tussenweg is er niet.We hebben toen deze ruimte gehuurd. Ik kende het terrein een beetje en had de ruimte al eens eerder gezien.”

Jack: “En de mogelijkheid dat je hier voor betrekkelijk weinig geld iets kan huren, kwam goed uit. We passen hier echt tussen als je naar alle bedrijvigheid kijkt.”

Andre: “Toen begon het: verbouwen, slijterij vergunning aanvragen bij de gemeente, de douane en accijnsvergunning regelen, zorgen voor de alcohol opslag. We hoopten dat alles half februari zou samenvallen. Het werd een weekje later, maar we kregen groen licht om door te gaan.”

Hoe verliep het verder?

André: “Op zoek gegaan naar een fruitleverancier, niet in de winkel, want het moet onbespoten zijn en biologisch. Op alles wat je in de winkel koopt zit een waslaagje die je niet in je likeur wilt hebben. We hebben een importeur gevonden; bij een boer uit Valencia in Spanje. We bestellen op donderdag, dan wordt het ’s vrijdags geoogst en de woensdag daarop hebben we het al hier.”

Jack: “We zijn gebonden aan de seizoenen. Daarom maken we nu maximaal citrus likeuren, omdat eind april het citrusseizoen afloopt. We willen in de toekomst nog verder met dat seizoensgebonden stoken; verse aardbeien, frambozen, peren, pruimen.”

André: “Met het koken werkten we ook met de producten van het seizoen en dat willen we met de likeuren ook.”

Waar hebben jullie het ambacht geleerd?

Jack: “Uitproberen, proeven en opnieuw doen. Je ontdekt de hoeveelheden suiker en gist die nodig zijn, in welke onderlinge verhoudingen en de lengte van de verschillende processtappen. Proefondervindelijk kom je zo tot je eigen receptuur.”

André: “Zo zijn we begonnen met de rabarber op 32%. En als je dan proeft, is het niet goed, je proeft te weinig rabarber. Dan ga je daarmee spelen totdat je wel tevreden bent. Al onze recepturen hebben we in handleidingen vastgelegd, waarvan wij vinden dat het zo goed is. En zo heb je altijd hetzelfde eindproduct.”
Jullie hebben op dit moment een bescheiden selectie aan likeuren. Zijn er plannen om dit te verbreden en waar denken jullie dan aan

Jack: “Dat zijn wel onze plannen, als eerste hebben we de framboos gebruikt en het eerste resultaat was gelijk goed. Daarna verder met andere soorten fruit met fijne smaken.”

André: “Niet alles zal lukken, dat gaan we gewoon proberen. De rabarber en framboos werkten prima. In aardbeien zit heel veel water en misschien wat minder smaak. Dan heb je of heel veel aardbeien nodig of je haalt de smaak er niet goed uit.”

Jack: “En als er niet genoeg smaak in zit, dan gaan we het dus niet maken.”

Proeven bij Fris op Vrijdag

Hoe deze smaken tot zijn recht komen en om de heren zelf te horen vertellen over hun passie kun je langskomen bij de komende editie van Frits op Vrijdag.

De volgende editie is op vrijdag 13 mei van 17.00 tot 20.00 uur en een kaartje kost 15 euro. Bij de prijs inbegrepen zitten heerlijke happen van de Pastazaak en de proeverij van Puur Smaack likeuren. Je kan ook een tafel reserveren voor jezelf en vier vrienden/collega’s. Van Den Olifant krijg je dan alvast een lekkere fles bubbels en wijn erbij. Kaartjes voor Frits op Vrijdag kan je hier kopen. Een tafel reserveer je door een persoonlijk bericht te sturen via de Facebook pagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!