Geboorteaangifte bij de gemeente kan nu ook online

Zaterdag 6 februari 2021

Door Tim Uilen

Archief Apeldoorn Direct | Harrie Noback

Voorheen moest iedereen naar het Stadhuis om daar in de rij te staan met een identiteitsbewijs en gegevens over de baby. Nu kan je, in specifieke gevallen, een online geboorteaangifte doen.

De aangifte moet binnen 3 dagen van de geboorte van het kind gedaan worden. Ook moet dit in de gemeente waar het kind is geboren. Het verschil is nu dat de ouders de geboorteaangifte ook online kunnen doen. Als de ouders de geboorte niet zelf kunnen aangeven, dan moet iemand anders die aanwezig was bij de geboorte dit doen. Deze aanwezige kan dan niet de aangifte online doen. De geboorteaangifte kan in dit geval alleen op het stadhuis. Als de ouder of ouders niet getrouwd zijn, dan kan voor de geboorte het ouderschap al worden vastgelegd. Dit wordt gedaan door het kind te erkennen. Deze stap moet genomen worden om gebruik te maken van de online geboorteaangifte. De online aangifte kan alleen gedaan worden als de ouders bekend zijn bij één van de volgende verloskundigenpraktijken: De Eiber, La Vita, Ezra, Doevendans of Lievelle.

Publieksbalie

Om een online geboorteaangifte door te geven is een DigiD nodig. Indien van toepassing kunnen een erkenningsakte ongeboren kind of akte van naamskeuze nodig zijn. Als de aangifte is verwerkt ontvangt de moeder een overzicht van opgenomen gegevens en het Burgerservicenummer van het kind. De geboorteaangifte mag nog steeds bij de publieksbalie, alleen moet hier dan een afspraak voor worden gemaakt. Als de 3de van de 3 dagen op een zaterdag, zondag of feestdag valt, dan mag de aangifte op de eerst volgende werkdag gedaan worden.

Elke maandag onze verhalen in de mail?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!