Geen gratis plastic tasjes meer in 2016: Apeldoornse ondernemers bereiden zich voor

Zaterdag 28 november 2015

Door Redactie

,,Gaat het zo mee of wilt u een tasje?” Een veelgestelde vraag in winkels, maar binnenkort zal deze vraag als het goed is niet meer gesteld worden. Vanaf 2016 gaan de plastic tasjes verdwijnen. Officieel zou dat gebeuren vanaf 1 januari, maar door het aftreden van staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu, wordt de datum verschoven. Een datum is dus nog niet bekend, maar dat ze weggaan is zeker. Hoe gaat Apeldoorn hiermee om? (Jacob Heijnen. Foto: Gerard Oltmans)

Bederven

Bij Fish ’n Food aan de Asselsestraat hangt sinds een tijdje een rek met plastic tasjes. Eigenaar Jacob Heijnen meldt: ,,We laten zo de keuze aan de klant. Deze kiest zelf of hij een tasje mee naar huis neemt. De tasjes die we hebben hangen zijn volgens mij wel goedgekeurde tasjes. De meest dunne tasjes, van die doorzichtige, mogen nog wel. En het geldt voor bepaalde klasses. Want bij bijvoorbeeld vlees, vis en groente heb je het over producten die vocht verliezen. En als je dat niet verpakt, dan bederft het sneller. Voor vis is zo’n tasje gewoon een bewaarmethode.” Heijnen merkt dan ook dat mensen meestal wel een tasje pakken. ,,Een tijdje geleden gaven we een soort strandtas weg bij de vis, maar er was zowat niemand die die tas ook weer meenam als hij terug kwam. Maar je zit natuurlijk ook met een bepaalde geur. Dan zou je een specifieke tas moeten hebben voor de vis en deze in huis ook weer speciaal opbergen, zodat niet je hele huis naar vis ruikt.”

Zelf vindt Heijnen het in principe een goede ontwikkeling dat de tasjes verdwijnen. ,,Dat zeker. Al vanaf het begin zijn wij zelf duurzaam bezig. We verkopen vis zonder schadelijke stoffen en scheiden ons afval. Ik snap dan ook goed dat het tasje verdwijnt om de zogeheten ‘plastic soep’ te beperken. Alternatieven zijn alleen lastig. Gebruik je een dunner tasje, vanaf een bepaalde dikte mogen ze wel, dan is de vraag of deze stevig genoeg is. Schaf je papieren tasjes aan, dan ben je zo 30 cent per tasje kwijt. Een goed plan, alleen is het denk ik bedacht door mensen die achter een computer zaten. In de praktijk blijkt het toch nog wel lastig.”

Statiegeldtas

Marc Veeneman, beter bekend als ‘de knul van Smul’, is net als sommige andere ondernemers in de binnenstad, bezig met het ontwikkelen van een tas met eventueel statiegeld. ,,Deze tas, waarschijnlijk van juten of iets dergelijks, kunnen klanten kopen en dan dus weer mee terug nemen. Ik merk dat klanten positief reageren op het verhaal. Het is nu eenmaal zo.”

Vergoeding

Bij Echte Bakker Keurhorst zijn ze ook druk aan het nadenken over een oplossing. ,,We gaan een kleine vergoeding vragen voor tasjes”, vertelt Hans Keurhorst. ,,Hoeveel die vergoeding zal zijn weten we nog niet zeker, maar we denken zelf aan 5 cent. We zijn nu bezig met het communiceren naar onze klanten dat de tasjes gaan verdwijnen en eind van dit jaar geven we klanten als eindejaarscadeautje een linnen tas. Ik denk dat mensen die in het begin nog niet mee terug zullen nemen. Maar als ze eenmaal doorhebben dat het anders flink in de kosten gaat lopen als ze steeds een tasje moeten kopen, dan nemen ze die tas vanzelf weer mee. We zien wel dat er mensen zijn die altijd een tasje bij zich hebben, maar die waren er altijd al wel, dat zijn er nu niet ineens meer.”

Juten tas

Op de Apeldoornse markt is gezamenlijk een oplossing bedacht, meldt José Bonenberg, voorzitter van de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel. ,,Wij gaan 10.000 juten tasjes uitdelen vanaf 9 januari. Op die dag komt wethouder Mark Sandmann van 10 tot 11 uur op de markt en wordt deze actie met veel bombarie afgetrapt. We hopen dan ook dat mensen die tas weer meenemen als ze weer naar de markt gaan. Het gekke is dat mensen bij de supermarkt zo 2,50 neerleggen voor een stevige tas, maar als wij op de markt geld vragen voor een tas, zijn ze zelfs geneigd om niet meer terug te komen.”

Zelf vindt Bonenberg het wel goed dat de tasjes verdwijnen. ,,Het is een goede zaak dat mensen zo gaan beseffen dat verpakkingsmateriaal niet nodig is. Het kost veel geld en mensen gooien het thuis net zo makkelijk weer weg. Functioneel inpakken mag straks nog wel. Je kan moeilijk iemand 20 sinaasappels zo meegeven”, lacht ze.

José Bonenberg De juten tas van de markt

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!