Gemeente Apeldoorn bouwt AED-netwerk

Woensdag 9 december 2009

Door Max Dammers

Twee keer per week krijgt ergens in Apeldoorn iemand een hartstilstand. Om een goede overlevingskans te hebben, is het zaak dat er snel gereanimeerd wordt. Connexxion Ambulancezorg en gemeente Apeldoorn zoeken daarom vrijwilligers voor een AED-netwerk. Een groep vrijwilligers ontvangt een sms alert, zodra iemand in hun directe omgeving onwel is geworden. De vrijwilligers kunnen dan de dichtstbijzijnde AED (Automatische Externe Defibrillator) benutten om het slachtoffer meteen te helpen.

Deze georganiseerde vorm van burenhulp heet ‘Hartveilig wonen in Apeldoorn’. Connexxion Ambulancezorg en de gemeente Apeldoorn willen circa 40 AED-groepen oprichten met elk ongeveer 20 personen. Met deze groepen kan in de hele gemeente snelle eerste hulp geboden worden. Een AED-groep wordt aangestuurd via de alarmcentrale 112 en de ambulancedienst. In Apeldoorn is er al één AED-groep actief. Inwoners van de gemeente Apeldoorn die actief willen deelnemen aan dit AED-netwerk, kunnen zich opgeven via de website www.aedalert.nl .

Vele verenigingen en bedrijven hebben een AED aangeschaft en vrijwilligers opgeleid. Meestal zijn deze AED’s alleen beschikbaar voor intern gebruik. Connexxion Ambulancezorg en de gemeente Apeldoorn willen een dekking van AED’s realiseren voor de hele gemeente. Een netwerk dat 24 uur en 7 dagen per week operationeel is. Zij doen daarom samen een beroep op mensen, die als vrijwilliger actief willen meedoen. Kandidaten moeten 24 uur per dag en 7 dagen per week een sms-bericht op hun mobieltje willen ontvangen. De vrijwilligers passen reanimatie toe met de defibrillator totdat de ambulance er is.

Als er een noodgeval is, gaat er een sms-bericht naar een groep van ongeveer 20 personen. In het tekstbericht staat een oproep om direct in actie te komen. De ene helft van de groep krijgt het bericht om naar de plek van het noodgeval te gaan om te reanimeren. De andere helft ontvangt de instructie om naar een openbaar toegankelijke AED te gaan en daarmee zo snel mogelijk naar de opgegeven locatie te gaan. Het sms-bericht gaat naar een grote groep mensen om er zeker van te zijn, dat er altijd iemand in de nabije omgeving aanwezig is om hulp te bieden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!