Gemeente Apeldoorn licht sloop pand Marktstraat toe

Donderdag 30 mei 2024

Door Kevin van Es

In een recent gepresenteerd voorlopig ontwerp voor Stadspark Apeldoorn heeft de gemeente verduidelijkt dat het pand aan de Marktstraat 12, dat momenteel dienstdoet als fietsenstalling, deels zal worden gesloopt. De karakteristieke voorgevel van het pand blijft echter behouden en wordt geïntegreerd in een nieuw speelobject. 

In reactie op onze vragen geeft Nienke Stavast, woordvoerder van de gemeente Apeldoorn, aan dat in het concept voorlopig ontwerp Stadspark is opgenomen dat het pand, Marktstraat 12 (huidige fietsenstalling), getransformeerd wordt tot speelplek. “De karakteristieke voorgevel wordt geïntegreerd in het speelobject. De voorgevel van het pand blijft dus behouden.”

Veranderingen

Nienke geeft namens de gemeente Apeldoorn aan dat de binnenstad de komende jaren gaat veranderen. Zo wordt er onder andere flink veel groen toegevoegd. “Eén van de groenprojecten noemen we de Grote Markthof en bevindt zich tussen de Marktstraat en de Hoofdstraat. De gemeente wil in de ontwerpen Stadspark graag een locatie voor een veilige speelplek voor kinderen. Er is hiervoor een plek gevonden binnen het project Grote Markthof,” stelt Nienke. De gemeente ambieert daarbij een open, groene en royale uitstraling. De gedeeltelijke sloop van het pand, waarbij de karakteristieke voorgevel wordt geïntegreerd in het speelobject, moet daaraan bijdragen. 

Volgens de woordvoerder sprak de gemeente op dinsdag 14 mei met de bewonersgroepen en regiegroep (vertegenwoordiging van ondernemers uit de binnenstad (vastgoed en horeca), jongerenraad, wijkraad centrum en maatschappelijk domein) die meedenken over Stadspark Apeldoorn gesproken heeft. “Dinsdag 21 mei is er tijdens de algemene informatiebijeenkomst verteld over de plannen voor Stadspark Apeldoorn en Grote Markthof,” aldus Stavast. Deze presentatie is terug te vinden op de website van de gemeente.

Zoals aangegeven, wordt de karakteristiek voorgevel behouden en geïntegreerd in het speelobject. “Op deze wijze ontstaat een uniek speelobject als eyecatcher en trekker voor de binnenstad én blijft het straatbeeld intact. Er is ook gekeken naar behoud van het pand. Het idee was om de functie fietsenstalling te verplaatsen en een nieuwe levendige functie toe te voegen in het pand. Vanwege de wens om een veilige speelplek in de binnenstad toe te voegen is het ontwerp Grote Markthof hierop aangepast,” geeft de woordvoerder aan.

Panama-pand

Betreft het Panama-pand geeft de gemeente aan nog bezig te zijn met de (administratieve) onteigeningsprocedure. “In dat kader gaan wij het pand bouwtechnisch en cultuurhistorisch laten beoordelen. Met de uitkomsten hiervan kan het dossier worden afgemaakt en de gerechtelijke procedure in gang worden gezet.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!