Gemeente Apeldoorn zoekt jong erfgoed

Donderdag 3 september 2020

Door Redactie

Ken jij een sprekend, opvallend of bijzonder voorbeeld van jong erfgoed bij jou in de buurt? Hebben bepaalde gebouwen, buurten of parken in Apeldoorn of het buitengebied uit deze tijd voor jou herinneringswaarde? Of vind je juist een bepaald gebouw heel lelijk? Dan kan je dat de gemeente Apeldoorn laten weten. De gemeente is namelijk bezig met de inventarisatie van het jonge erfgoed (1970-1990) van Apeldoorn. En daarbij hebben ze jouw hulp nodig.

“Eigenlijk betekent ‘jong erfgoed’: alles wat gebouwd is tussen 1965 en 1990 en de moeite waard is om te koesteren, beschermen en behouden”, legt Lizz Tulk van de gemeente Apeldoorn uit. “Maar wat de een de moeite waard vindt, vindt de ander misschien spuuglelijk. We hopen dat Apeldoorners met ons willen meedenken en pareltjes (en missers) bij ons aanleveren. We hopen dat we zo een mooi overzicht krijgen van jong Apeldoorns erfgoed. Daarbij zijn we heel benieuwd of de Apeldoornse inwoners met andere voorbeelden komen dan de deskundigen.”

Het jongste erfgoed in Apeldoorn

Iedereen kent bijvoorbeeld wel Centraal Beheer of het Stadhuis. Het zijn iconische gebouwen die niet meer weg te denken zijn uit Apeldoorn. Beide gebouwen markeren het begin en het einde van de periode 1970-1990. In deze tijd, ook wel ‘Post 65’ genoemd, is het jonge erfgoed van Apeldoorn gebouwd. De gemeente Apeldoorn wil dit jonge erfgoed dus in kaart brengen en de kwaliteit ervan bepalen. Dit doen we om te voorkomen dat in de toekomst waardevol jong erfgoed wordt gesloopt of rigoureus verbouwd.

Behalve het Stadhuis en het pand van Centraal Beheer is in Apeldoorn nog veel meer gebouwd (en aangelegd) dat het gedachtengoed van deze bijzondere periode representeert. Gemeente Apeldoorn is erg benieuwd welke architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur uit de periode 1970-1990 volgens jou bij de ‘Collectie Apeldoorn’ hoort.

Aanvulling

De inventarisatie leidt aan het einde van het jaar tot een waardevolle aanvulling op de ‘collectie Apeldoorn’ – waartoe ook de pronkstukken als Paleis Het Loo en Radio Kootwijk behoren – die het verhaal van Apeldoorn vertelt. De gemeente gaat volgend jaar bekijken of de ‘collectie 1970-1990’ ook een monumentale status krijgt. Suggesties kan je tot en met 30 september 2020 indienen via post65@apeldoorn.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!