Gemis tijdens de feestdagen

Dinsdag 21 december 2010

Door Monuta (advertorial)

Overal lichtjes en gezellige muziek: de kerst komt er weer aan. Voor de meeste mensen een gezellige tijd. Maar voor anderen zijn de feestdagen helemaal niet feestelijk, omdat zij iemand missen. En dat gemis is tijdens deze  dagen nog sterker aanwezig dan anders. Nooit meer samen eten of de kerstboom versieren, het is moeilijk om te accepteren dat die momenten niet meer terugkomen.

Rouw gaat niet zomaar over, het is een periode die nodig is om te verwerken. Toch zijn er manieren  om jezelf er doorheen te helpen:  doen wat voor jou goed voelt. Misschien wil je een bezoek brengen aan je dierbare, praat bijvoorbeeld tegen hem of haar. Je kunt een mooi bloemstuk neerleggen, een kaarsje aansteken of samen met familie en vrienden mooie herinneringen ophalen. Op deze manier is de persoon die je mist er toch een beetje bij.

Het is belangrijk om ruimte te geven aan je rouw. Hoe lang dat duurt weet niemand, dat is voor iedereen verschillend. Als je merkt dat je hulp nodig hebt, dan kun je ook contact zoeken met een rouwtherapeut of lotgenoten.

Vertel ons hier wat jouw ervaringen zijn met rouwverwerking. Misschien kunnen we zo samen wat dragelijker maken voor iedereen die tegen de feestdagen opziet.

Mocht je meer willen lezen over dit onderwerp dan kan dat op onze site over dit onderwerp.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!