Genoeg sociale woningbouw door doorstroming

Donderdag 8 april 2010

Door Stadsmens

Op de site van de provincie Gelderland was vandaag het volgende te lezen:

In het Gelderse coalitieakkoord 2007-2011 staat: ‘8.000 goedkope woningen in vier jaar tijd bouwen’. Die aantallen komen niet uit de lucht vallen. Ze zijn gebaseerd op de huidige behoefte aan goedkope woningen, zoals beschreven in het kwalitatieve woonprogramma van de provincie. Hiervoor is 30 miljoen euro beschikbaar.

De woningen staan er nog niet allemaal, dus we zijn er nog niet. Mensen moeten helaas nog te lang wachten op een betaalbare woning. Wachttijden van vijf jaar zijn in sommige gemeenten eerder regel dan uitzondering. Dat is aan niemand uit te leggen. Er moet worden gebouwd naar behoefte, niet voor leegstand. Bouwen voor de vraag dus. En er is in Gelderland behoefte aan betaalbare woningen, huur en koop. Ook moet de provincie huurders stimuleren door te stromen naar een duurdere woning, anders kunnen we in Gelderland betaalbare woningen blijven bouwen en dat is ook niet de bedoeling.

‘Maar is dat nu net niet de illusie? We zitten nog steeds  in een economische recessie. Een duur(der) huis kopen zit er voor lang niet iedereen in dus van doorstroming zal niet zo snel sprake zijn. De provincie kan haar beleid daar dan wel op baseren maar ik denk dat we het als gemeente toch niet van het provinciale beleid moeten hebben en gewoon weer onze eigen boontjes moeten doppen.

De vraag is dan of we in Apeldoorn wel genoeg goedkope woningen bouwen? Apeldoorn heeft blijkens haar woningbouwprogramma doelstellingen moeten herijken en stelt onomwonden dat niet zonder meer verwacht mag worden dat de woningcorporaties “niet zonder meer een gezonde productie van sociale huurwoningen in stand kunnen houden.” Het Apeldoornse kijk op dit probleem lijkt daarmee een stuk realistischer dan de provinciale maar zal op korte termijn dus niet leiden tot kortere wachttijden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!