Geslaagde lustrumeditie Grasnapolsky

Dinsdag 6 februari 2018

Door Redactie

Grasnapolsky vond afgelopen weekend voor de vijfde keer plaats in en rondom voormalig zendstation Radio Kootwijk, midden op de Veluwe. Er kwamen 1.500 bezoekers af op de lustrumeditie, wat betekent dat zowel de passe-partouts als bungalows op Landal Rabbit Hill uitverkocht waren. Net als voorgaande jaren zette het festival vooral in op ontdekken. Binnen het muzikale programma, maar zeker ook bij de kunstwerken en expedities werd de bezoeker steeds verleid om op ontdekking te gaan. Het thema van het weekend was Ver Weg / Dichtbij, waarmee werd geknipoogd naar het feit dat het festival volgend jaar naar een nieuwe, nog onbekende locatie zal verhuizen.

Nieuw programmateam

Dit jaar werd de muzikale programmering voor het eerst verzorgd door programmeursduo Ilana van den Berg en Jonatan Brand. Het duo wist de focus op Nederlands en Belgische underground te behouden en het publiek te prikkelen door meer hiphop, niet-westerse muziek en rauwe randjes toe te voegen. Het programma was met (nieuwe) onderdelen als literatuur, spoken word en dans van Club Guy & Roni’s Poetic Distasters Club diverser dan ooit. Met Ghostpoet, Grandbrothers en Liima stonden er drie headliners van formaat in Radio Kootwijk.

Muzikale hoogtepunten

De vrijdagavond was de avond van Figgie en De Likt. De Rotterdammers gaven een verrassingsoptreden in MIR, een nieuwe festivallocatie op Landal Rabbit Hill gehost door On Track Agency en Oedipus. Op zaterdag en zondag zorgden Grandbrothers, Liima, Arp Frique, The Visual en Pitou voor hoogtepunten op Radio Kootwijk.

Ver Weg / Dichtbij

,,Hallo Bandoeng, hoort u mij?” Radio Kootwijk werd in 1929 geopend met deze woorden, en zorgde er sindsdien voor dat families via een radioverbinding tussen Nederland en Nederlands-Indië direct contact konden hebben met elkaar. Ver Weg, kon zo Dichtbij worden gehaald. Dit thema liep als een rode draad door het programma, de vormgeving en de aankleding van het festival. Zo konden bezoekers op de zondag luisteren naar Hallo Bandoeng, een exclusief project van de band bewilder, waarmee een eerbetoon werd gebracht aan de geschiedenis van het pand. Muziek, locatie en historie kwamen samen, het bijzondere optreden bezorgde bezoekers tranen in de ogen. Ook de expedities met de boswachters van Staatsbosbeheer sloten aan op het thema. Bezoekers kropen met vergrootglazen rond over de Veluwe en er werden wilde dieren en sterren gezocht vanaf het buitenbalkon.

De zondag stond in het teken van gedag zeggen. Er werd op het podium in de Zenderzaal en op het binnenplein passend afscheid genomen van Radio Kootwijk als festivallocatie. Ook van Boswachter Frank werd afscheid genomen. Deze speciale vriend van Grasnapolsky werd door presentator Tim den Besten uitgebreid bedankt met een cadeau vanuit de organisatie. Vervolgens verplaatsten vrijwel alle aanwezigen zich naar buiten, waar door Blauwe Uur een projectieshow op het hoofdgebouw was voorbereid. De bezoekers werden middels projecties meegenomen langs vijf jaar Grasnapolsky op Radio Kootwijk, waarna de show eindigde met “Tot #GRAS19. Radio Kootwijk. Uit.”

Grasnapolsky bedankt Staatsbosbeheer, Radio Kootwijk, Landal Rabbit Hill, subsidiënten Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Apeldoorn en Provincie Gelderland en partners als vakantiepark de Berkenhorst, FIBER, Oedipus, Fritz Kola, Veluwse Schavuyt en On Track Agency.

De toekomst van Grasnapolsky

Hoewel Grasnapolsky met trots kan terugkijken op een succesvolle lustrumeditie, is het werk nog niet gedaan. De organisatie is namelijk ondertussen bezig met de zoektocht naar een nieuwe bijzondere en cultuurhistorische locatie om zich de komende jaren te huisvesten. Publiek wordt bij de zoektocht betrokken en daarom zal het proces vanaf deze week online te volgen zijn op de website toekomst.grasnapolsky.nl. Het team zal regelmatig foto’s, video’s en blogs posten over locatiebezoeken en meer. Op naar #GRAS19 dus.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!