Gezocht: verhalen over Gelderse Plantentuin Park Berg en Bos

Maandag 21 december 2020

Door Amrutha Mol

De Apeldoornse gemeente is een cultuurhistorische inventarisatie gestart over Park Berg en Bos. Dit doen ze om het vast te leggen in een boekje. Saskia Kattemolle doet een oproep: “Wie kent er verhalen over de Gelderse plantentuin? Het lag op de plek van de Leemkuil in park Berg en Bos in Apeldoorn. We willen dan graag in contact komen.”

Stadspark Berg en Bos

Het verhaal over de plantentuin is een van de cultuurhistorische verhalen van het park wat nu Stadspark Berg en Bos heet. Andere verhalen gaan bijvoorbeeld over de Badhuisspreng en over de Canadezen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Gelderse plantentuin is aangelegd omdat bijzondere soorten planten verloren dreigden te gaan. Zo’n 400 Gelderse planten hebben er op het hoogtepunt gestaan. In het boekje uit 1936 ‘De flora van Berg en Bos en van de Gelderse tuin’ door Ir .A.N. Koopmans staat het beschreven.

Later is de doelstelling van het park veranderd en een heemtuin-wat de plantentuin eigenlijk was- past daar niet meer bij. Park Berg en Bos maakt deel uit van de Veluwe, het grootst aaneengesloten natuurgebied op het land van Noordwest Europa. Het is daarom aangewezen als Natura 2000 gebied waarbij een natuurlijke leefomgeving voor flora en fauna voorop staat.

Gelderse plantentuin

Saskia Kattemolle wil in het boekje graag mensen het woord geven die herinneringen hebben aan de Gelderse plantentuin. Ze vraagt of mensen hun verhalen met haar willen delen. Heb jij verhalen hierover? Neem dan contact op via skattemulle@planet.nl  of via telefoon 06 524 161 33.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!