Gids Ben Verhoeven deelt met passie de historie van de stad

Woensdag 24 april 2024

Door Jasmijn ten Napel

Geboren en getogen Apeldoorner Ben Verhoeven is al bijna tien jaar stadsgids. Met passie deelt hij de verhalen van zijn stad onder andere tijdens wandelingen door het centrum, de wijken en het kroondomein.

Ben Verhoeven is werkzaam als gids, maar daarnaast ook als secretaris van het Apeldoorns Gidsen Collectief (AGC). “Onze organisatie telt zo’n 20 vrijwilligers die met veel enthousiasme rondleidingen verzorgen in Apeldoorn en omgeving. We vertellen verhalen over cultuur, geschiedenis en architectuur, maar bijvoorbeeld ook over de bevrijding van Apeldoorn in de Tweede Wereldoorlog. Naast ons vaste programma, verzorgen we ze ook op aanvraag,” vertelt Ben.

Elke dag is anders

“Per seizoen verschilt het aantal wandelingen,” legt Ben uit. “Volgend jaar is het 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Dan zal daar veel aandacht voor zijn.” Ben leert elke dag weer bij over Apeldoorn. “Je houdt je als gids aan een rode draad door de wandeling, maar er is ruimte om er je eigen draai aan te geven. Dat maakt het heel leuk, elke dag is anders en je blijft je kennis vergroten.”

De gidsen van het AGC delen hun kennis met elkaar. “Eens per twee maanden komen we samen om te leren en te inspireren,” vertelt Ben. “We nodigen regelmatig sprekers uit die onze kennis over Apeldoorn verdiepen. We hebben ook een eigen website met een uitgebreide kennisbank waar we onderling informatie delen. Zo blijven we allemaal op de hoogte van de laatste nieuwtjes en leuke weetjes over Apeldoorn. Dat is soms best nodig, want als je een wandeling een tijdje niet hebt gelopen, kan er wel wat zijn veranderd.”

Favoriete wandeling

“Mijn favoriete wandeling is door het Paleispark naar kasteel Het Oude Loo. door de kroondomeinen,” deelt Ben. “Dit gebied is enkel geopend in april en mei. Het is daar prachtig met dat kasteeltje en de beeldenvijver. De vraag naar deze wandeling is dan ook groot.”

Het Apeldoornse Gidsen Collectief merkt de vergrijzing van de samenleving. “We krijgen steeds vaker aanvragen voor lezingen, in plaats van wandelingen, over de cultuurhistorie en geschiedenis van Apeldoorn,” vertelt Ben. “Om aan de toenemende vraag te voldoen, begeleiden we ook bustours, bijvoorbeeld door de prachtige Veluwe. Dit is een mooie oplossing voor mensen die minder goed ter been zijn. Onze grootste uitdaging is om zelf niet te vergrijzen. Daarom gaan we binnenkort waarschijnlijk weer nieuwe gidsen opleiden.”

Enthousiaste wandelaars

Ben geniet enorm van zijn werk als gids. “Na afloop vraag ik altijd wat de grootste indruk maakte,” zegt hij. “Als ze dan waardering uitspreken vind ik dat altijd heel leuk, soms krijg ik zelfs applaus.” Ben is dan ook vastberaden om nog lang Apeldoorners en toeristen te laten kennismaken met de rijke historie en cultuur van zijn geliefde stad. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!