Gigant: aanjager in de stad Apeldoorn!

Vrijdag 22 mei 2015

Door Pedro Waldenaar

Peter Vroon

Deel 1: De huidige stand van zaken

“Beelden en het verwoorden van beelden” is de essentie van kunst; aan het woord is Guido de Vries, de huidige directeur van Gigant: de essentie van kunst is dat kunst een voorloper is, een aanjager op wat er in de maatschappij gaat gebeuren”. Het publiek beelden voortoveren die de toekomst werkelijkheid zouden kunnen worden, dat is de functie van kunst: op de werkelijkheid vooruitlopen, de werkelijkheid aanjagen.

Guido de Vries, sinds 1 januari 2015 in vaste dienst bij cultuur tempel Gigant te Apeldoorn. Guido, opgegroeid in Apeldoorn, de wereld over gevlogen, wordt in 2012 waarnemend directeur van Gigant in een van de moeilijkste en verdrietigste periode van het bestaan van deze cultuurtempel. Het tekent Guido, die marketing en media heeft gestudeerd: de werkelijkheid accepterend om van daaruit er iets moois van te maken, gewoon ontzettend positief ingesteld. Direct nà zijn aantreden maakt hij samen met een zeer gemotiveerde groep medewerk(st)ers de balans op: waar zijn we goed in en wat kan beter; waar liggen onze kansen en waar doemt het gevaar op? Wie zijn we en wat willen we?

Gigant als aanjager, binden en verbinden
Binden en verbinden: elkaar ontmoeten en inspireren: Gigant profileert zich als een centrum waar bezoekers zich hartstochtelijk kunnen laven aan muziek en/of film. Gigant wil inspireren, verdiepen, ontmoeten en ontspannen; daarmee bezoekers binden en met elkaar verbinden! De sterkten van Gigant zijn de gepassioneerde medewerkers; de veelzijdigheid en het aanjaageffect van nieuwe ontwikkelingen. De zwakten liggen op het gebied van de hoge werkdruk van medewerkers. de beperkte ruimte in het café en het coördineren van het enorme aantal vrijwilligers.

De huidige situatie: Mooie ontwikkelingen
Na de malaise van 2013 zijn er mooie ontwikkelingen te zien: in 2014 zijn er 9% meer bezoekers geweest ten opzichte van 2013, dalende kosten en een lichte stijging eigen opbrengsten hebben het negatieve resultaat met 40% doen dalen!! Bijzondere initiatieven zijn de vertoning van de korte documentaire “Schorem” op 7 december, compleet met whiskeyproeverij en de beste Nederlanse BBQér, een totaalconcept. Een ander mooi en vooral bijzonder initiatief is het lanceren van Stadsoase: een do-it-yourself kleinschalig festival dat op de zondagen in juli en augustus zorgde voor een bomvol Cultuurplein.

En om de jeugd te binden is Kraamkamer ontwikkeld, bedoeld om de talenten uit de stad een podium te geven. Een prachtig concept in het muziekcafé Gigant, echter Diciliters ( een technocollectief wat begonnen is in de Kraamkamer) is doorgestroomd naar de popzaal. Een bewijs dat er wel degelijk jeugd is in Apeldoorn die de weg naar Gigant weet te vinden. Totaalconcepten die duidelijk laten zien dat de medewerkers van Gigant in staat zijn vernieuwende concepten te ontwerpen en ook te realiseren! En dat steeds met een beperkt budget. Volgende keer meer nieuws over Gigant: aanjager in de stad!!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!