Muziekcafé Gigant: Rocco Ostermann; een heerlijke verrassing

Maandag 1 februari 2016

Door Pedro Waldenaar

Gerard Oltmans

Het is alweer de laatste zondag van de maand januari 2016; het nieuwe jaar is reeds een maand oud en ik fiets naar het Muziekcafé Gigant. Op Facebook is te lezen dat Rocco Ostermann invalt voor een band die zich heeft afgemeld. Ik kijk nog even naar een optreden van Rocco en zijn band Donnerwetter op Youtube en ga uiterst nieuwsgierig geworden op pad.

Aangekomen blijkt dat Rocco pas om 15.00 uur is gebeld met de vraag om te komen optreden. Dat noem ik nog eens durf; niet voorbereid en toch meteen op pad gaan. Dat is liefde voor de muziek hebben.

Bij de eerste klanken hoor ik een hartverwarmende stem; een diepe, donkere stem die mij dwingt om er eens lekker voor te gaan zitten. En het is niet alleen de stem die boeit, maar ook het gitaarspel is uiterst behendig. Bij ‘Hurt’ van Johnny Cash, dat Rocco twee keer zingt, hoor ik een stembeheersing die bijna sereen is. Rocco is een duizendpoot die zomaar kan overschakelen van David Bowie naar Tom Waits en dan weer terug naar Johnny Cash. Anderhalf uur lang wordt de bezoeker op een muzikale meditatie getrakteerd. Het eigen werk van Rocco kenmerkt zich door eigenzinnigheid en een diepe emotionele beleving. Het is een man die dicht leeft bij zijn ziel en dat goed in de muziek weet over te brengen.

Opvallend is, tijdens dit optreden, dat de mannen luisteren en de vrouwen praten. Zou de muziek te donker zijn, te zwaar te verteren op de vrouwenmagen? De mannen in het publiek luisteren ademloos toe en zijn onder de indruk van vooral de emotie die de stem én het gitaarspel teweeg brengt. En dat ‘Hurt’ twee keer wordt gespeeld is voor mij alleen maar een bewijs dat hier een vakman aan het werk is, eentje die zijn werk uiterst serieus neemt.

Veelzeggend is, dat ik zeer tegen mijn gewoonte in, geen bezoek meer breng aan andere optredens in het Cultuurkwartier van Apeldoorn; ik heb genoeg aan dit concert en in mijn hoofd zingt de prachtige vertolking van Spoonful van Howlin Wolf nog lang na.

Een bijzondere middag met een bijzondere zanger in het muziekcafé Gigant: een heerlijke verrassing.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!