Gratis dauwtrappen in Nationaal Park de Hoge Veluwe op Hemelvaartsdag

Dinsdag 7 mei 2024

Door Kevin van Es

Hemelvaartsdag betekent voor veel mensen een extra dagje uitslapen. Traditiegetrouw trekken grote groepen mensen de natuur in om dauw te trappen. Het Nationale Park de Hoge Veluwe nodigt je uit om gratis deel te nemen aan het traditionele dauwtrappen. ‘Dauwtrappers’ krijgen de kans om het park te ervaren tijdens de vroege ochtenduren, wanneer de poorten normaal gesproken nog gesloten zijn.

Tussen 6.00 en 8.00 uur ’s ochtends kunnen wandelaars, fietsers en ruiters het park betreden zonder entree te betalen. Auto’s zijn vanaf 8.00 uur welkom tegen het reguliere tarief, maar je kunt voor die tijd al parkeren op de parkeerplaatsen bij de ingangen (tegen het reguliere tarief). Voor degenen die zin hebben in een ontbijt, opent het Parkrestaurant op Hemelvaartsdag om 6.30 uur en worden er de hele dag speciale picknickpakketten verkocht die vooraf te reserveren zijn via deze link.

Eeuwenoude traditie

Dauwtrappen is een eeuwenoude traditie, waarbij mensen tijdens Hemelvaartsdag of de eerste zondag van mei vroeger al om 3.00 uur ’s nachts opstonden om op blote voeten en zingend over het gras te dansen. Het geloof in de helende krachten van de dauw op het gras heeft geleid tot de term ‘dauwtrappen’. Nog steeds trekken duizenden Nederlanders er ieder jaar op Hemelvaartsdag op uit om te genieten van deze traditie.

Raadpleeg de site om te zien op welke data deze activiteit wordt georganiseerd en om je plek te reserveren voor het dauwtrappen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!