Grillige geldstromen

Vrijdag 25 februari 2011

Door apeldoornextra

Hoe grillig zijn de Apeldoornse geldstromen? De gemeente neemt onlogische beslissingen als het om de toewijzing van bepaalde geldstromen gaat. Concrete voorbeelden zijn de verhuur van de onderverdieping van het ACEC-gebouw als restaurantgalerie, de aankoop van de Americahal en de terugkoopgarantie van de gemeente, en op kleinere schaal de financiële ondersteuning van de Fotografie Biënnale.

Het ACEC-gebouw valt in de categorie cultuurpanden en wordt in opdracht van de gemeente Apeldoorn beheerd door Accres. Het ACEC werd op 22 januari heropend. Nu moet er geld worden verdiend. Niet makkelijk, geld is schaars en het aanbod van ACEC bestaat al in cultureel Apeldoorn.

Stichting ACEC krijgt € 160.000 subsidie, net als voorheen CBK. Beheerder Accres ontvangt € 70.000. Net als bij CODA geldt bij Accres: je krijgt geld, maar je moet een deel weer inleveren als huur. Dat verbaast. Vooral omdat Accres 100 procent eigendom van de gemeente is. De vraag is vooral waarom beschikbare subsidie wordt opgemaakt aan het ACEC-aanbod dat inhoudelijk weinig toevoegt. Is het de reflex van sommige ambtenaren om in een soort paniek bestaande potjes op te maken? Welke visie hierachter steekt en wie waakt over de coördinatie en de controle, is onduidelijk. Het roept associaties op met geld over de balk gooien, terwijl stevige bezuinigingen nodig zijn.

Wel geld voor vastgoed?
Een ander voorbeeld is de aankoop van de Americahal met bijbehorende grond door de gemeente Apeldoorn. Kosten: € 8.500.000 exclusief belastingen. De gemeente noemt deze aankoop ‘noodzakelijk’. Uiteraard is het streven om samen met het naastgelegen Omnisportcentrum Apeldoorn op de kaart te zetten als een stad waar op hoog niveau sport kan worden beoefend. Tot op heden valt de realisatie van die plannen tegen. De stelling is dat realisatie van naastliggende commerciële functies de regionale aantrekkingskracht van Apeldoorn vergroot. De gemeentelijke investering moet de stad uiteindelijk een economische impuls geven. Die visie wordt zeker niet door iedereen gedeeld. Bovendien is de vraag of met de huidige besparingsperikelen niet aangestuurd wordt op een compromis, waardoor het beoogde effect niet wordt bereikt. De gevolgen: geen economische impuls en nog meer leegstand, wat funest is voor de aantrekkingskracht.
Tevens roept de bijbehorende terugkoopgarantie vraagtekens op: indien beoogde doelstellingen niet worden gehaald, levert die  allicht een strop op. Kortom: blinken de initiatieven niet uit in gebrek aan samenwerking, aan visie op de toekomst en dragen ze niet de kenmerken van duur uitvallende en uiteindelijk niet zo rationele, goed overlegde beslissingen?

Benieuwd naar de reactie van de gemeente Apeldoorn? Lees ApeldoorNEXTra!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!