Help de bevolking van Oekraïne

Groen estafettestokje 9: Marijke van der Wekke

Zondag 18 augustus 2019

Door Redactie

Emotion

In aanloop naar de Green Weeks begin oktober zijn de 5 Apeldoornse energieregisseurs onlangs gestart met ‘De Groene Estafette’. Wekelijks krijgt een inwoner van Apeldoorn het groene estafette stokje digitaal uitgereikt. Het stokje wordt telkens doorgegeven aan een andere Apeldoorner die het stokje volgens de uitreikers ‘echt verdiend’. Deze week is het stokje voor Marijke van der Wekke.

Samen (bio)logisch werken in de tuin

,,Wij zijn Zorgtuinderij StadsAkkers, een biologische tuinderij achterin Park Zuidbroek. In onze tuinderij werken Norbert Keizer, de zorgmanager en David Koning, de biologische tuinder. Daarnaast werken er ongeveer 90 vrijwilligers. Deze groep is heel divers en bestaat uit gepensioneerden, werkzoekenden en mensen die gewoon een uurtje over hebben. Er zijn vluchtelingen bij die Nederlands willen leren, maar ook mensen met een arbeidshandicap. De één heeft wat extra begeleiding nodig, de ander kan dit geven. We zijn blij met iedereen tuinieren is namelijk arbeidsintensief. Als vrijwilligers dragen we daar allemaal aan bij. Allemaal leren we van elkaar en werken met plezier bij StadsAkkers.”

Hoezo duurzaam?

,,Vanaf de start in 2013 tuinieren we biologisch. Sinds 2017 zijn we SKAL gecertificeerd. Dit is hard werken, maar het is ook de moeite waard! We werken met wisselbouw, we gebruiken geen onkruidbestrijdingsmiddelen, maar wieden met de hand of met de (rol)schoffel. Sinds 2018 hebben we een kleine tractor. We gebruiken geen kunstmest om de groei te versnellen. Onze groenten groeien door de zon, door de regen, de mooie strorijke stalmest én de goede zorg van de medewerkers. Insecten zijn bijna nooit een probleem. Vaak lost de natuur het zelf op omdat de natuur op het bedrijf ook een duidelijke plek heeft. Onze mest en compost zijn biologisch en ook de zaden en planten die we kopen zijn biologisch. Dit maakt de groenten en kruiden duurder, maar wij vinden dat je de kwaliteit kunt proeven en daar zijn we blij mee. Bij ons kun je duurzaamheid ervaren met al je zintuigen.”

Mijn droom voor een groen Apeldoorn

,,In Apeldoorn en omgeving zijn inmiddels al meerdere plekken waar biologisch wordt gewerkt. Naast de StadsAkkers zijn er de Pluktuin, de Raatakkers, de Zonnegaard en de Hooge Kamp. Het zou mooi zijn als nog meer tuinders en boeren dit voorbeeld volgen. Belangrijker nog is dat mensen de waarde van biologisch tuinieren nog meer zien en dat ook willen betalen.”

Kom je ook eens proeven en testen?

,,We zorgen voor een ruime sortering van allerlei soorten groenten, kruiden en ook steeds meer fruit. Kom je ook eens langs op de markt bij de Zonnegaard, bij de Pluktuin? Of bestel een pakket bij de Hooge Kamp en proef het verschil!”

Op de foto: Helemaal rechts Marijke van der Wekke en Norbert Keizer 3 e van rechts.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?