Grote schrijfactie van Amnesty International in Apeldoorn

Dinsdag 6 december 2022

Door Redactie

Op de Dag van de Mensenrechten, zaterdag 10 december, is het Stadshuis van Apeldoorn van 14:00 tot 21:00 open voor de grote schrijfactie Write for Rights van Amnesty International. Amnesty Apeldoorn nodigt iedereen uit om één of meerdere brieven of kaarten te komen schrijven voor mensen die ten onrechte zijn vastgezet. Ook kinderen zijn welkom, zij kunnen een tekening maken voor gevangenen. Er zijn muziekoptredens, gedichten, sprekers, er is een expositie en er zijn kramen met informatie en verkoopmateriaal van Mondial partners, een overkoepelende organisatie voor goede doelen. Bezoekers worden voorzien van drankjes en lekkers. Van 17.00-20.00 uur is er buiten een fakkelwake waar iedereen aan mee kan doen.

Schrijfactie Write for Rights

Dit jaar gaan de kaarten en brieven naar mensen die gevangen zijn genomen omdat ze vreedzaam hebben geprotesteerd voor de mensenrechten in hun land. Zo kun je schrijven voor Dorgelesse Nguessan uit Kameroen, die vijf jaar gevangenisstraf kreeg omdat ze demonstreerde vanwege de armoede in haar land. En voor Aleksandra Skochilenko uit Rusland, die gevangen zit omdat ze via prijsetiketten in de supermarkt informatie verspreidde over de invasie in Oekraïne.

In het Stadhuis liggen voorbeeldbrieven klaar die overgeschreven kunnen worden. Kinderen kunnen een tekening maken voor een gevangene. De schrijfacties hebben geregeld succes: schenders van mensen worden onder druk gezet, soms verbeteren de discriminerende wetten in een land of komen politieke gevangenen vrij.

Vijftig jaar inzet

Op 10 december is er ook aandacht voor het 50-jarig jubileum van de werkgroep Apeldoorn van
Amnesty International. Sinds de oprichting in 1972 komen de leden in actie voor wereldwijde
mensenrechtenschendingen. Dit doen ze onder meer door het organiseren van (schrijf)acties,
door gastlessen te geven op scholen en door Movies that Matter films te vertonen in Gigant. Het team Apeldoorn bestaat momenteel uit 15 mensen en kan heel goed extra vrijwilligers gebruiken. Bekijk de website voor meer informatie.

Tot 21.00 uur is er gelegenheid om het Stadhuis binnen te lopen om een brief of kaart te komen
schrijven. De toegang is gratis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!