Handhavers verjagen illegale gokkers
Door Daniel van Harmelen
Een succes voor de handhavers in Apeldoorn. Het lijkt erop dat illegaal gokkers hun kansen elders zoeken. De Apeldoornse handhavers doen dat zo goed dat zij nu een voorbeeld zijn voor andere gemeentes.
De aanpak van Apeldoorn werkt. In 2014 en 2015 zijn in totaal twaalf illegale gokkasten en/of illegale goktafels opgeruimd. In 2016 nog maar één, een illegale roulettetafel. Ter vergelijking: Deventer heeft in 2015 één gokkast opgerold, Zwolle heeft nog niks op de teller staan. Die gemeentes worden nu gewaarschuwd door teamleider THOR Roel Mulder. ,,Er is sprake van een waterbedeffect. De gokkers laten Apeldoorn links liggen en zetten nu in op andere gemeentes waar niet gecontroleerd wordt.”
De gemeente heeft voor de aanpak drie inspecteurs rondlopen die naast het handhaven van de Drank en Horecawet ook goed weten hoe illegaal gokken eruitziet. Dat kan heel simpel gaan. Een biertje drinken in een zaak en goed opletten kan al genoeg zijn om gokkers en gokkasten in het vizier te krijgen. ,,En, de simpelste reden, wij pakken aan waar andere gemeentes dat niet doen. Bij onbekende situaties zetten wij door waar de meeste handhavers afdruipen. Het gaat in de meeste gevallen ook om horeca die op die manier bijverdient,” vult Roel Mulder aan.
De kansspelautoriteit en het opleidingscentrum voor gemeentes (RIEC) hebben de Apeldoornse aanpak nu als voorbeeld gesteld voor andere gemeentes in de regio, meldt gemeente Apeldoorn. In de hele (politie) regio Oost Nederland wordt de kennis en ervaring van de inspecteurs gebruikt voor de opleiding van andere teams in Oost-Nederland.
Illegaal gokken is een relatief onzichtbaar probleem. Vaak gaat het om gokkasten, gokken op sportuitslagen van voornamelijk de Duitse voetbalcompetitie, poker of roulette. Het belangrijkste doel is niet het gokken op zich, maar vaak het witwassen van grote sommen geld. Reden dus om streng te handhaven.
REACTIES