Harry Voss initiatiator van de zwijnensociëteit brengt nieuw boek uit

Woensdag 15 november 2023

Door Redactie

Harry Voss en de nozems van het bos 

Kort na zijn vertrek uit de Apeldoornse gemeenteraad, waar hij de Partij voor de Dieren vertegenwoordigde, wist pensionado Harry Voss de beruchte zitplaats achter de geraniums moeiteloos te omzeilen. Die bewegingsarme flora moest het afleggen tegen de tot handelen oproepende fauna, want activisme gaat nou eenmaal nooit met pensioen. Al snel zag zijn, van een knipoog voorziene zwijnensociëteit het levenslicht. Daarmee zette hij zijn lievelingsdier (dat de geuzennaam ‘nozem van het bos’ mag dragen) prominent in de spotlights. In het nieuwe jasje schreed Harry’s natuurbeschermingsqueeste onverminderd voort.  

Naast de wethouder van cultuur, prominenten uit faunabeschermingskringen en andere belangstellenden gaf ook toenmalig stadsdichter en oude bekende Aad van der Waal acte de présence tijdens de doop van de sociëteit. En hij kwam niet met lege handen. Zoals van een dichter verwacht mag worden trakteerde hij het publiek op vermakelijke zwijnenpoëzie. En dat smaakte naar meer. Na de feestelijke doopplechtigheid (op 1 april 2018) volgden er dan ook met enige regelmaat pennenvruchten met betrekking tot de ruwharige bosbewoner. Op Harry’s verzoek begon Aad begin 2023 een verhaal te weven rond een twintigtal zwijnengedichten. En dat resulteerde in het van rijm voorziene Harry Voss en de nozems van het bos. Vanaf het sfeervolle voorwoord van Bibi Dumon Tak meandert het fraai geïllustreerde boekje tussen Harry’s jeugdherinneringen, zijn activistische verrichtingen en fabelachtige correspondentie via talloze bospaadjes langs duurzaam engagement, een fantasievolle lezing en cowboys op de Veluwe uiteindelijk onafwendbaar richting jaarlijkse sluiting van het kroondomein (Harry’s doorn in het oog). En (helaas) onvermijdbaar ligt over alle hoofdstukken de schaduw van de jager.

Boekpresentaties op vrijdag 17 november 

Bibi Dumon Tak neemt eerste exemplaar in ontvangst  

Tijd: 11.00 uur 

Plaats: Bij het hek van het Kroondomein aan de Wieselseweg 

Op deze toepasselijke plek zal schrijfster Bibi Dumon Tak het eerste exemplaar van Harry Voss en de nozems van het bos in ontvangst nemen en ‘het volk’ toespreken. Uiteraard zullen ook Harry Voss en Aad van der Waal aan het woord komen. 

Omdat het een feestelijke dag belooft te worden zijn de boekjes na de voordrachten voor een gereduceerd bedrag te verkrijgen. 

Theehuis Westenenkerpark 

Datum : 17 november 

Tijd: 20.00 

Plaats: Theehuis Westenenkerpark. 

Adres: Zilverweg 32 

Inloop: v.a. 19.30 uur 

’s avonds keren Harry Voss en voormalig stadsdichter Aad van der Waal terug naar de buurt waarin ze zijn opgegroeid om hun fraai geïllustreerde boekje te presenteren.   

ACTIE 

Het belooft een feestelijke avond te worden; niet in de laatste plaats omdat het boekje voor de eerste 80 aanmelders te koop is met een genereuze korting. Wie het eerst komt, die het eerst maalt! 

Aanmelden via: Actie@faunabescherming.nl  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!