Hedendaagse kunst in het ACEC, 50 procent bagger?

Dinsdag 27 november 2012

Door StrangeArt

Maar welke 50 procent?, dat is het interessante. Een ieder heeft eigen gedachten, referenties en ideeën over abstracte en conceptuele kunst. De tentoonstelling HOE=HET NU 2012 laat een zeer gevarieerd beeld zien van de huidige opvattingen over kunst. Zo gevarieerd dat je nauwelijks de veelheid van het getoonde werk kunt omschrijven. Al rondslenterend negeer je bijna automatisch sommige objecten, van andere objecten gaat vanzelf, op onverklaarbare wijze, betekenis uit van het getoonde kunstwerk.
Door de veelheid van de getoonde werken en het naast elkaar te tonen worden de verschillen tussen kunstenaars duidelijk, Er zijn kunstenaars die erg conceptueel zijn en kunstenaars die – met een eigen invalshoek – voortborduren op bestaand werk. Er zijn kunstwerken waarvan de code hooguit te kraken is door een kleine kring van ingewijden, maar er zijn ook objecten die je meevoeren in de gedachten van de maker.

“Kunst is kunst omdat het kunst wordt genoemd en in galerieën wordt getoond”, of, “kunst is datgene wat door kunstenaars is voortgebracht”. De bijgevoegde foto persifleert de vraag “wat is kunst” heel duidelijk. Het bekende urinoir van Du Champ (readymade kunst) met daarbij een poster met de titel ”So You Do Think This is Art”. Een cynische en middels een object gestelde vraag. Een vraag die uitnodigt tot nadenken.

Bezoek het ACEC en bepaal voor je zelf welke 50 procent bagger is en bepaal ook wat kunst is en kunst mag zijn. Interesse in een object?, ga op 16 december (14.00) naar de veiling. Op internet de objecten bekijken?, zie www.acecgebouw.nl/veiling/

Over de foto: Poster kavelnummer 116, wordt niet geveild. Het urinoir kavelnummer 117. Minimumprijs 15 euro. Over StrangeArt: StrangeArt is de avatarnaam van Roelof Rump, een blogger die altijd ergens een mening over heeft, gevraagd of ongevraagd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!