HEMA bij winkelcentrum Anklaar nog onzeker

Woensdag 23 mei 2018

Door Daniel van Harmelen

Het is nog niet zeker dat de HEMA naar het nieuwe winkelcentrum Anklaar komt. De winkelketen heeft een optie op één van de geplande ruimtes, maar heeft die knoop nog niet doorgehakt. De winkelketen is niet in de openbare plannen van ontwikkelaar BPD opgenomen.

Volgens Henri Schimmel van BPD is het afwachten wat de Hema gaat doen. Toch blijft hij optimistisch. ,,De optietermijn is nog niet verlopen.” Meer wil hij er nog niet over zeggen. Vandaag, woensdag 23 mei presenteerde hij samen met winkeliers en de gemeente Apeldoorn de start van de bouw van winkelcentrum Anklaar. Twee wooncomplexen en een parkeergarage staan er inmiddels al wel. De bouw van het nieuwe winkelcentrum is officieel begonnen. De gemeente Apeldoorn verwacht dat de bouw in juni/juli 2019 klaar is.

Bekijk HIER een overzicht van het nieuwe winkelcentrum  (PDF)

Huren

De HEMA zal, als die ervoor kiest om naar de Anklaar te komen, waarschijnlijk moeten huren. En dat terwijl de Anklaar-winkeliers waar Apeldoorn Direct mee gesproken heeft liever kopen. Onder die winkeliers is Wil Bulder van boekenwinkel en postkantoor Bruna. ,,Ik zou liever kopen, maar huren is de enige optie.” Een andere ondernemer die een terugkeer naar de Anklaar overweegt, zegt hetzelfde. Liever kopen dan huren. Hij twijfelt nu of hij wel terugkomt. ,,Dat wordt nog lastig”, zegt hij.

Het heeft er ogenschijnlijk alles mee te maken dat BPD het winkelcentrum als belegging in de markt wil zetten – op de lange termijn wel te verstaan. Er zijn wel uitzonderingen, antwoordt Schimmel desgevraagd. ,,Er wordt ook gekeken naar koopcontracten. Zoiets is voor ondernemers een langetermijninvestering. Het beleggingsrisico ligt nu bij BPD.”

Parkeren

Over het parkeren lijken de meeste partijen wel uitgepraat. Een langlopend proces tussen de winkeliersvereniging van de Anklaar en ontwikkelaar BPD legde de bouw van het winkelcentrum meerdere keren plat, met stevige vertraging als gevolg. BPD, wethouder Wim Willems en de aanwezige winkeliers hopen dat de rechtszaken snel voorbij zijn. Volgens Willems is het tijd om vooruit te kijken. ,,Volgens mij ontwikkelen we hier een heel mooi stadsdeelhart.” Hij is onder de indruk van de parkeergarage en het bouwproject. ,,Hopelijk wordt dit wat wij veertien jaar geleden voor ogen hadden.”

Ook winkelier Bulder wil BPD een nieuwe kans gunnen. ,,Ik ben blij dat de winkeliersvereniging de nek heeft uitgestoken voor die parkeerplekken. Het is voor winkeliers echt van wezenlijk belang. Maar we moeten BPD wel een nieuwe kans gunnen.” Ze gaat het kritisch volgen, zegt ze. ,,Het is belangrijk dat er voldoende komen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Winkelcentrum Anklaar

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!