Herdenking luchtstrijdkrachten Heidehof

Donderdag 1 april 2010

Door Stadsmens

Herdenking op Heidehof van geallieerde luchtstrijdkrachten

Op 16 april zal op begraafplaats Heidehof in Ugchelen een herdenking plaatsvinden van 55 bemanningsleden van de geallieerde luchtstrijdkrachten. In de strijd om de bevrijding van Europa lieten zij in de omgeving van Apeldoorn het leven. Kinderen van de PCBS de Bouwhof spelen een prominente rol tijdens deze herdenking door het geven van voordrachten en het leggen van bloemen bij de graven. De herdenking op 16 april is een onderdeel van de bevrijdingsviering van de Stichting Bevrijding ’45. 
Aanvang plechtigheid om 10.30 uur met ontvangst in het Paviljoen, waarna de genodigden zich naar de begraafplaats begeven. Het einde van de plechtigheid is rond 12.00 uur. Voor de plechtigheid worden nabestaanden van gesneuvelde luchtstrijdkrachten uitgenodigd alsmede diplomatieke vertegenwoordigers van Canada, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika, Frankrijk, Polen, Australië, Nieuw Zeeland, Tsjechië en Zuid-Afrika.

Ieder jaar verzorgen schoolkinderen van de PCBS de Bouwhof op begraafplaats Heidehof de graven van 55 bemanningsleden van de geallieerde luchtstrijdkrachten. In 1985 werd tijdens de 5-jaarlijkse viering van de bevrijding voor de eerste maal een grote herdenking gehouden. Ging eerst de aandacht voornamelijk uit naar de Canadese bevrijders van Apeldoorn, later werd ook de inzet van de noodzakelijke luchtstrijdkrachten belicht.

 De plechtigheid is bedoeld ter nagedachtenis van rond Apeldoorn gesneuvelde geallieerde luchtvarenden. Tevens is het een eerbetoon aan de leerlingen van de Bouwhof voor de wijze waarop zij over de jaren heen de graven hebben onderhouden. Voor de herdenking zal medewerking worden gevraagd van de Koninklijke Luchtmacht. Naar verwachting maakt ook een ‘fly past’ onderdeel uit van de herdenking.  Meer informatie vindt u op www.apeldoornendeoorlog.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!