Apeldoorn herdenkt slachtoffers Tweede Wereldoorlog

Woensdag 27 september 2023

Door Redactie

Op 2 oktober van dit jaar zal de stad Apeldoorn stilstaan bij een tragische gebeurtenis die zich precies 79 jaar geleden voltrok. Het betreft de herdenking van de slachtoffers van een meedogenloze actie van de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op die dag in 1944 zijn acht gearresteerde mannen zonder enige vorm van proces geëxecuteerd op het terrein van ’s Heeren Loo. Destijds een Wehrmacht-kazerne. De lichamen werden op drukke kruispunten in Apeldoorn gelegd, vergezeld van een bord met het woord “terrorist.” Deze gruwelijke daad moest drie dagen lang als afschrikking dienen voor de Apeldoorners en is tot op de dag van vandaag in het geheugen gegrift bij degenen die het destijds hebben aanschouwd.

Verzetsstrijders

De acht slachtoffers waren moedige verzetsstrijders: W.J. Aalders (30), J.J. Barendsen (62), R. van Gerrevink (27), W. Karreman (19), J. Schut (26), D.H. Wijma (27), de Brit K. Ingram (21) en de Amerikaan R.W. Zercher (30). Mevrouw J.C. Bitter-van de Noordaa verborg beide geallieerde piloten en werd ook opgepakt. Ze is uiteindelijk naar concentratiekamp Ravensbrück getransporteerd, waar ze begin 1945 overleed. De leidster van de verzetsgroep, mevrouw Narda van Terwisga, overleefde het concentratiekamp, maar haar leven werd getekend door de trauma’s van de oorlog.

Herdenking

Basisschool “De Regenboog” heeft zich al 30 jaar ingezet om de herinnering aan deze verschrikkelijke gebeurtenis levendig te houden. Elk jaar bereiden de oudere leerlingen zich voor op deze herdenking. Gedurende deze drie decennia heeft een trouwe groep mensen de herdenking bijgewoond. Naast nabestaanden zijn het ook kinderen en kleinkinderen van de slachtoffers die hun respect tonen voor de gebeurtenissen van die dag.

Omdat een van de slachtoffers, Jan Schut, lid was van de Marechaussee, zijn ook leden van dit krijgsmachtonderdeel jaarlijks aanwezig om hun eerbetoon te brengen en muzikale ondersteuning te bieden.

Bijeenkomst

Dit jaar vindt de herdenking plaats op 2 oktober 2023 op het terrein van ’s Heeren Loo. De bijeenkomst begint om 11.00 uur in het Vierhuis op het terrein, en iedereen is welkom vanaf 10.30 uur. Na de herdenking in het Vierhuis zal er een korte processie plaatsvinden naar het monument, waar een minuut stilte in acht wordt genomen en kransen en bloemen worden gelegd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!