Het Bouwhuiscafé komt met lezing: ‘De gezonde stad en de toekomst van het groene erfgoed’

Donderdag 23 november 2023

Door Redactie

In de jaren zeventig werden bij de bouw van uitbreidingswijken in Nederland nieuwe concepten toegepast voor de aanleg van de openbare ruimte en groenstructuren. Een belangrijke vraag is wat de oorspronkelijke concepten voor groene ruimten in post-65 wijken en steden waren en hoe ze ons kunnen leiden naar hedendaagse uitdagingen met betrekking tot ecologie, groene waarden en openbare ruimte.

Bewustwording

In het kielzog van de Club van Rome, een stichting opgericht in 1968 door Europese wetenschappers en ondernemers om bezorgdheid over de toekomst van de wereld te uiten, werd toen het bewustzijn van het ecologische en psychosociale belang van groene ruimten aangewakkerd, dat zijn weerslag kreeg in woonerven, natuurlijke parkaanleg en veel ruimte voor fietsers en voetgangers. De vraag die nu opkomt is hoe deze oorspronkelijke ideeën kunnen dienen als inspiratie voor hedendaagse stedelijke uitdagingen.

Groen onder druk

Door de komende plannen voor verdichting in Apeldoorn en financiële beperkingen zal het groen steeds meer onder druk komen te staan. Deze ontwikkelingen roepen vragen op over hoe we de groene ruimte kunnen behouden te midden van stedelijke groei en economische uitdagingen.

Nieuw groenprogramma binnenstad

In welk opzicht biedt het nieuwe groenprogramma voor de binnenstad hier weerstand tegen? Deze vraag staat centraal tijdens het aankomende evenement, waarbij de focus ligt op het bespreken van de rol van groene ruimten bij het verbeteren van klimaatbestendigheid, het bevorderen van biodiversiteit en het verbeteren van de gezondheid van bewoners.

Bijeenkomst over groene ruimten

De bedoeling is dat er tijdens deze bijeenkomst gaan hebben over hoe belangrijk groene ruimten zijn voor het verbeteren van de klimaatbestendigheid en het bevorderen van biodiversiteit en de gezondheid van de bewoners.

Meer informatie

De bijeenkomst vind plaats op donderdag 7 december, van 20.00 tot 22.00. Toegang tot deze lezing is gratis, je kan je aanmelden via dit emailadres: info@architectuurcentrumbouwhuis.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!