Het gedrocht genaamd: de “Budgetpolis”

Dinsdag 3 februari 2015

Door Wilco Westrik

Thuiszorg, passend onderwijs, de wet WMO, huishoudelijke hulp, ziekenhuisbezoek, ziektekostenverzekeringen, polissen. Noem het maar op. Momenteel zijn er met alle grote veranderingen in de zorg veel zaken om je druk over te maken of niet natuurlijk. Toch kan ik het niet laten.  Dat zal wel ’t aard van t beestje te maken hebben.

Stel je voor: Je bent klant van een ziektekostenverzekering en je denkt dat je voldoende en of passend verzekerd bent in jouw specifieke situatie. De maand december is zo’n maand waarin je al van alles moet, zo ook het kiezen van een juiste bij jou passende ziektekostenverzekering. Vergelijkingssites in overvloed, en reclame hierover bij de vleet. Zij die van die vergelijkingssites krijgen overigens per afgesloten premie een fikse bonus.

Als Apeldoorner mag je ervan uit gaan dat je wordt opgenomen en behandeld in het Gelre Ziekenhuis. Lekker dichtbij en vertrouwd voor jezelf en je partner en familie toch? U krijgt wat echter niet te hopen is een ongeluk en wordt met spoed opgenomen in het Gelre Ziekenhuis. U was tenslotte bewusteloos en kon de broeder niet meedelen dat u over een budgetpolis of meer aangeklede polis beschikte. U moet met spoed worden geholpen en na de operatie gaat het gelukkig goed met u. U wordt wakker en er wordt samen met u over een vervolg behandeltraject gesproken en aansluitend zal men aan u vragen als budgetpolishouder waar of deze behandeling uiteindelijk plaats zal moeten gaan vinden.

U zult een enkeltje Deventer of Harderwijk worden voorgesteld. Nee niet om naar Harderwijk te gaan om als therapie met de dolfijnen te gaan oefenen om weer aan te sterken maar om in het Sint
Jansdal verder behandeld te gaan worden. Waarom zult u zeggen? Simpelweg omdat u te horen heeft gekregen dat de rekening voor ¼ deel bij u als cliënt op het bordje zal gaan komen mocht u besluiten in het Gelre verder behandeld te willen worden. Juist en daar hebt je natuurlijk geen trek in. Sterker nog sommigen zullen dat helaas niet eens kunnen betalen. Je hebt hier als klant van jouw zorgverzekering die altijd en overal voor je klaar stond en menig declaratie voor je betaalde nog nooit van gehoord of gelezen in die kleine lettertjes.

Dat stuk ondoorzichtige lap tekst met verwijzingen, uitsluitingen, aandachtsgebieden om gek van te worden. Slikken en betalen of verhuizen met in jouw gedachten dat ritje met een mooie zuster naast je richting Deventer of Harderwijk. Tsja daar lig je dan met je goede gedrag in je bedje, wetende dat je nog verder behandeld moet worden en dat dit niet in het vertrouwde Gelre Ziekenhuis zal gaan plaatsvinden. Je kunt daarentegen wel een gepeperde rekening onder je neus geschoven krijgen als je niet heel snel verkast naar een andere ziekenhuis . Oef…zo’n ritje alleen al kan flink in de papieren gaan lopen kan ik u vertellen.

“wat kost mij dat broeder als ik met u mee ga in de ambulance richting Deventer? “ hoor ik mijzelf al hardop zeggen al liggende in dat ziekenhuis bed. Dat kost u in ieder geval uw eigen risico meneer maar daar redt u het waarschijnlijk niet mee. Een ritje met een ambulance kost u toch zeker een aantal honderden euro’s meer namelijk.

Het Gelre Ziekenhuis informeert momenteel hun cliënten middels een schrijven over dit fenomeen. Zij doen dat middels hun eigen website. Ergens verstopt op hun website helaas. Ook informeren zij hun cliënten middels een schrijven welke bij elke balie van de diverse specialismen te verkrijgen is.  In deze brief spelen zij de zwarte piet, deels terecht volgens mij, richting de zorgverzekeraars en het feit dat zij een fikse korting wilden bedingen bij het Gelre.

Zouden er momenteel bij het steeds meer bekend worden van dit soort praktijkgevallen alsnog onderhandelingen gaande zijn tussen beide partijen? Ik mag het hopen. Dat is namelijk onlangs tussen beide partijen schijnbaar niet tijdig gelukt en tsja wie zijn er dan de dupe van momenteel.  Precies, Jan met de pet. Een tweedeling van de zorg noem ik het dan ook. De marktwerking slaat wat mij betreft dan ook helemaal door de verkeerde kant op. Alsof het Gelre zegt: “zoek het lekker allemaal zelf maar uit tussen u, de verzekeraar en het ziekenhuis”. U ziet vanzelf aan het eind van de maand wel wat u aan extra’s zelf nog bij moet betalen en hoeveel u dan over houdt voor uw huur, hypotheek, schoolgaande kinderen, de dagelijkse boodschappen,  telefoon en televisie enz..enz… U kunt echter ook beslissen om een duurdere polis dan de Budgetpolis af te sluiten.

Het is een booming business zo blijkt bij een rondgang langs enkele ziekenhuis en lees en zie ik in de kranten en op de tv. De budgetpolis is in trek en zal in de nabije toekomst meer en meer verkocht gaan worden. Uit pure nood ben ik bang. We weten als klant straks niet eens meer waarmee je akkoord bent gegaan en je wordt alleen maar wijzer als je terstond mee word geconfronteerd door de praktijk van alledag! Ik ben wel benieuwd of er al mensen zijn die helaas gebruik hebben moeten maken van deze polis en wat hun ervaringen hiermee zijn.

En denk maar niet dat u van de verzekeraar met zo’n miezerige “budgetpolis” een ¼ staatslot, of een avondje Billy Elliot als welkomst cadeau aangeboden krijgt. Maar wie zitten daar op de eerste rij in Orpheus binnenkort? Precies de Raden van Bestuur, de topmanagers of het personeel van de grote verzekeraars onder het mom van een gezellig avondje uit van de baas. Nee gewoon gebruik maken van al onze onlangs afgesloten budgetpolissen waar een zoals gezegd een heuse markt voor is. Gek hé in deze tijd?

 

 

 

Ben jij op de hoogte waar jij terecht kan met jouw polis?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!