Het hart van Portugal brandt, Apeldoorn helpt

Dinsdag 31 oktober 2017

Door Pedro Waldenaar

Onlangs kwam ik in gesprek met de Apeldoornse Joop Rouwenhorst, die al jaren in Portugal op vakantie gaat. Hij vertelde mij dat het ‘groene hart’ nu ‘het zwarte hart’ van Portugal geworden. Door een alles verwoestende brand die zondag 15 en maandag 16 oktober woedde, is er 502.000 hectare natuur in rook opgegaan.

Niet alleen de natuur, maar ook veel huizen in de dorpen zijn verbrand waardoor gezinnen dakloos zijn geworden en hun enige bezit alleen de kleren zijn, die ze aan hadden. Ook vrijwel de gehele wintervoorraad aan eten, welke zij dit jaar hebben verbouwd (aardappelen, groente, mais, enz.) van eigen land, is verwoest.

In het pittoreske dorpje Vilela (met ongeveer 170 inwoners en 10 km van Oliveira do Hospital) zijn 7 huizen verbrand en ingestort, met als gevolg dat mensen dakloos zijn geworden. Het vakantiehuisje van Joop is door een wonder ongeschonden uit de brand gekomen en dient nu als opvang voor de dakloze inwoners.

De saamhorigheid in Vilela is enorm en zij helpen elkaar nu dan ook met alles wat in hun vermogen ligt. Er is een zeer actieve sociale vereniging (Comissao Melhormentos de Vilella), waar Joop ook al jarenlang lid van is. Deze coördineert het hele hulpproces in het dorp. En deze vereniging heeft uw hulp hard nodig. Joop heeft contact met het bestuur van de vereniging en weet daarom als geen ander dat het geld goed terecht komt! Elk bedrag is welkom, want elke euro is er één!

Mocht je een bijdrage willen storten dan kan dit op rekening nummer NL86RABO 0323 4855 53, ten name van J. Rouwenhorst. De inwoners van het dorp zullen je er dankbaar voor zijn. Je kunt ook, eventueel, contact opnemen met Joop via 06-21689021.

Muito obrigado!!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!