Help de bevolking van Oekraïne

Het NJO gaat naar de opera

Woensdag 11 januari 2012

Door Redactie

Het Apeldoornse NJO brengt u a.s. zaterdag en zondag twee fantasieopera’s in Schouwburg Orpheus! Samen met de jonge zangers van Dutch National Opera Academy neemt het NJO Symfonieorkest u mee in twee korte opera’s van Ravel en Knussen. Dirigent Antony Hermus, die afgelopen NJO Muziekzomer hoge ogen gooide met zijn bevlogen vertolking van de Vuurvogel leidt het NJO Symfonieorkest en de zangers. De regie is in handen van Timothy Nelson, het 32-jarige Amerikaanse toptalent dat al meer dan 40 producties regisseerde en bekend staat om zijn vernieuwende bewerkingen van traditioneel repertoire.

Oliver Knussen – Where the Wild Things Are
Hoofdpersoon is het jongetje Max, dat op een avond zonder eten naar bed wordt gestuurd. In zijn kamer ontstaat uit zijn fantasie een ruig en mysterieus bos. In het land van de ‘Wild Things’ verslaat hij woest ogende monsters door zonder te knipperen in hun gele ogen te staren. Hij wordt tot hun koning gekroond, viert een wild feest met hen maar keert uiteindelijk door heimwee verteerd naar zijn kamer terug, waar gelukkig zijn nog warme avondmaaltijd op hem wacht.
In 1980 werkte Maurice Sendak, de auteur van het boek dat in het Nederlands Max en de Maximonsters heet, met componist Oliver Knussen aan de opera die in 1984 in Londen in zijn definitieve versie in première ging. Knussen schreef een volwassen, kleurrijke partituur waarin het orkest de sfeer van het verhaal op magistrale wijze illustreert.

Maurice Ravel – L’Enfant et les Sortilèges
Ravel componeerde zijn L’Enfant et les Sortilèges (Het Kind en de Betoveringen) tussen 1919 en 1925, in samenwerking met de Franse schrijfster Sidonie-Gabrielle Colette. De poëtische tekst en rijke muzikale fantasie komen prachtig tot uiting in een groot aantal verschillende muziekstijlen, variërend van jazz en foxtrot tot een klassiek rondo, af en toe een ragtime met tot slot koraalmuziek. Regisseur Nelson koos voor een bijzondere interpretatie van de opera: een oude man wordt geplaagd door eigenzinnig meubilair en andere vreemde voorwerpen die hem een lesje willen leren.
Ook deze partituur geeft het orkest alle ruimte om te schitteren, door zowel de geniale orkestratie als de veelheid aan stijlen die Ravel gebruikt.

Programma:
Oliver Knussen – Where the Wild Things Are
Maurice Ravel – L’Enfant et les Sortilèges

Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 21,- p.p. Meer informatie over de voorstellingen vindt u HIER!

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?