Het vrijwilligers virus van de Apeldoornse Vierdaagse
Door Redactie
“Besmet worden met het virus” noemt Hans Gewald het: vrijwilligerswerk bij de Apeldoornse Vierdaagse. Als coördinator van de medische dienst is hij één van de vrijwilligers die het langst meeloopt met de organisatie van Apeldoorns grootste wandelevenement. Dit jaar vind van 12 t/m 15 juli de 67e editie plaats en deze kan niet bestaan zonder de inzet van de vele vrijwilligers, beaamt ook verkeerscoördinator Jan Nijhof: “zonder hen doen we niks”.
De Apeldoornse Vierdaagse wordt getekend door de gemoedelijke sfeer en het laagdrempelige karakter. Al enige jaren is het mogelijk om het wandelevenement precies naar wens vorm te geven, zo kunnen wandelaars zich ook opgeven voor enkele dagen en verschillende afstanden. Ook kan vrijwilligerswerk en zelf wandelen gecombineerd worden. Belangrijk, want er zijn nog vrijwilligers nodig.
Het vrijwilligers virus
Hans Gewald is tegenwoordig coördinator van de medische dienst, maar ‘gewoon’ gestart als loper. “Dat was in 1974, een poosje terug. Ik liep gewoon mee en had er een leuk meisje ontmoet. In het negende jaar dat ik meeliep, vroeg haar vader of ik wilde helpen bij de medische dienst, maar ik heb nog een jaartje gewacht, want ik wilde eerst de 10 jaar halen. Daarna heb ik mij aangemeld en sinds 1985 doe ik compleet de logistieke zaken van de medische dienst. Dat leuke meisje van toen? Zij is inmiddels mijn vrouw”. In al zijn jaren heeft Hans ook wel eens een jaar overgeslagen wegens persoonlijke omstandigheden, maar dat ging hem niet in de koude kleren zitten; “ik was er gewoon een beetje ziek van… want als je dan eenmaal besmet bent met het virus…”.
Wandelfamilie
Ook Susanne Rasing is vrijwilliger en doet het ondertussen alweer vier jaar; “Je staat er nooit alleen voor. Zelf doe ik dit elk jaar met een vriendin die uit Zuid-Limburg komt. Haar heb ik ontmoet tijdens een evenement daar in de buurt. Nou, je weet hoe dat gaat hè, Limburgers onder elkaar ‘joh meid, kom maar!’. Nu doen we samen vrijwilligerswerk bij de Vierdaagse in Apeldoorn. We schrijven de daglopers in en elk jaar kom je dezelfde mensen tegen, het voelt echt als een reünie. Als je meehelpt als vrijwilliger wordt je altijd aan iemand gekoppeld en daar kun je op terugvallen. Je wordt echt opgenomen in de wandelfamilie”.
Veiligheid voorop
Jan Nijhof, die eerlijkheidshalve bekent dat hij eigenlijk helemaal niet van wandelen houdt, herkent de gemoedelijke sfeer en doet dit vooral omdat het zulk dankbaar werk is. Als coördinator van verkeer is hij verantwoordelijk voor de verdeling van alle vrijwilligers over de gevaarlijke punten. “Daar sta je nooit alleen en op sommige drukke punten staan zelfs minimaal 4 personen. Elk jaar delen we dezelfde mensen bij elkaar in. Die zijn op elkaar ingespeeld en werken goed als een team. Tijdens de Vierdaagse staat veiligheid voorop.”.
Voldoening
Dat het het niet niks is om een hele week te investeren en gratis me te helpen bij een evenement als deze, is Hans ook duidelijk. Het is hard werken, geeft hij aan: “Ik neem de hele week vrij van mijn gewone baan en ben hard aan het werk, maar het voelt als vakantie”. Dat zit volgens Hans misschien het meest in het gevoel dat hij ergens aan bijdraagt: “Het geeft mij het meeste voldoening dat ik de mensen help om de finish te halen, soms is dat door blaren te prikken, of mensen laten tapen bij de masseurs van de medische dienst en soms is het zoiets simpels als een praatje onderweg. Zeker op de laatste dag, als het zwaar wordt en mensen er even doorheen zitten.”
Jan Nijhof herkent die dankbaarheid: “Je doet het voor de mensen, voor jong en oud. Ik ben ooit begonnen omdat er in de krant stond dat het evenement misschien niet door kon gaan omdat er vrijwilligers te kort waren. Ja, wat moet je dan? Moet het dan voorbij gaan? Ik ben gewoon gaan helpen en zeven jaar later doe ik dat nog steeds met veel plezier. Er is veel plezier, ook onder de lopers. In 2019 heeft het flink gehoosd, maar die lopers trekken zich nergens wat van aan, weer of geen weer.”
Meelopen of meehelpen
Na vier jaar wandelen en vrijwilligerswerk te hebben gecombineerd, kiest Susanne ervoor om dit jaar zelf niet mee te lopen: “ik focus me nu alleen op het vrijwilligerswerk en ben alle dagen beschikbaar. Het is echt mijn reünie-week. En mijn vriendin komt natuurlijk ook weer.”
Dankzij de flexibele opzet van de inschrijfmogelijkheden kun je dus zelf je hele vierdaagse samenstellen. Er zijn nog extra handen nodig in de week van 12 t/m 15 juli. Zo kan Jan Nijhof extra verkeersregelaars gebruiken. “We hebben nog zeker 10-12 man nodig. Het gaat niet alleen oversteekplaatsen, maar ook begeleiding op parkeerplaatsen of zorgen dat de ingangen vrij blijven voor de hulpdiensten. Je kan je opgeven voor een dag of een dagdeel, je bepaald zelf eigenlijk wat je kan en wil doen.” Maar ook op andere gebieden zijn extra handen nodig, zoals;
- Medische dienst: EHBO’ers (met diploma)
- Medische dienst masseurs (met een NGS, ESPO, NESPG of NESM kwalificatie)
- Logistieke medewerkers
- Verkeersregelaars
Heb je interesse om mee te helpen? Neem dan contact op met Stichting Internationale Vierdaagse Apeldoorn via secretariaat@4daagseapeldoorn.nl of op: 06 5700 2085.
Wil je gezellig meelopen tijdens een of meerdere dagen? Bekijk dan de mogelijkheden om je in te schrijven op de website van Vierdaagse Apeldoorn.