Het zit er weer op voor het ASK- theater

Vrijdag 1 december 2017

Voor een paar uur bevindt men zich niet meer in Apeldoorn, maar in het Perzische Rijk. In het dorp waar de arme Ali Baba opgroeide met zijn rijke broer Kasim. Zijn broer had een slavin, Morgiana, waar Ali Baba verliefd op werd. Maar hij was te arm om haar vrij te kopen. Totdat hij een geheime grot vol goud vond…

Het is 18.40 uur, donderdagavond 30 november. De foyer van Orpheus staat propvol. Er zijn basisschool kinderen, middelbare schoolleerlingen en gezinnen aanwezig. De crewleden zijn allemaal gekleed in Oosterse kledij. De zoete geur van wierook komt je tegemoet. Ook staan er twee Arabische kraampjes om je het idee te geven dat je niet meer in Nederland bent.

De Hanoszaal (1200 stoelen) vult zich langzamerhand met gillende kinderen. Medewerkers van de ASK leiden mensen zo goed mogelijk naar hun stoel, terwijl de hulpmoeders en -vaders de groepen bij elkaar proberen te houden. Om vijf voor zeven gaat het doek op. Het podium ademt de sfeer van een Arabische markt. Castleden, jong en oud, lopen rond. Iedereen zit al in zijn of haar rol. Na het aloude ASK- lied begint de voorstelling. De cast maakt er een feestje van voor iedereen. Er komen regelmatig reacties vanuit het publiek. Het verhaal bevat humor en een motto: vrienden zijn niet te koop. Ook is het spannend. Kinderen op de eerste rij zitten regelmatig op het puntje van hun stoel.

Traditie

Het ASK- theater bestaat dit jaar 116 jaar en is al jaren een Apeldoornse traditie. Sinds mensenheugenis voert de vereniging toneelstukken en nu vooral musicals op. Het begon ooit met leerkrachten die dit voor lagere- en later basisscholen en speciaal onderwijs deden, maar sinds de stap, begeleid door oud-regisseur en voorman Hans van Bon naar de Grote Zaal van Orpheus is de club gegroeid en zijn de voorstellingen voor jong en oud. Een nieuw bestuur en een regisseur hebben het stokje enige jaren geleden overgenomen. Zij kwijten zich  met verve van hun taak.

Vandaag (vrijdag 1 december) was de laatste van de negen (!) shows en de castleden vinden het jammer dat het weer voorbij is. ,,Je leeft er het hele jaar naartoe,” vertelt hoofdrolspeler Dennis Grefhorst. ,,En dan is het na een week voorbij. Maar aan de reacties van de kinderen te horen waren ze erg enthousiast.”

De rol van Ali Baba’s ezel werd gespeeld door Michelle de Frankrijker. ,,Het is geweldig om te doen. Alleen wel zwaar.” Ze lacht: ,,Ik heb spierpijn van het dragen van die ezel.” De slechterik werd gespeeld door Michael Karman. ,,Ik vind het verschrikkelijk dat het erop zit.” Tijdens het eindapplaus kreeg Michael een ‘boe’ van de kinderen. ,,Van applaus krijg je een warm gevoel, maar bij deze ‘boe’ weet ik dat ik mijn personage goed heb neergezet.”

door Mandy Hendriks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!