Hijs jouw vlag voor de Apeldoornse bevrijding

Vrijdag 10 april 2020

Door Redactie

Op 17 april is het 75 jaar geleden dat Apeldoorn door Canadese troepen werd bevrijd. Een lange tijd, maar laat ons nooit vergeten wat de Canadezen die dag voor ons gedaan hebben. Daarom staan wij komende week, van 13 tot 17 april, samen stil bij de Apeldoornse bevrijding met als hoogtepunt het gezamenlijk hijsen van de speciale Apeldoornse bevrijdingsvlag. In de aanloop naar deze plaatselijke bevrijdingsdag lees je op Apeldoorn Direct elke dag een bijzonder, persoonlijk verhaal uit de oorlog.

Apeldoornse Bevrijdingsvlag

Om de Apeldoornse bevrijding te vieren stonden er voor 17 april, de Apeldoornse bevrijdingsdag, grootse evenementen in de steigers. Het Buitenmuseum zou geopend worden, de Canadian Walk-app gelanceerd en er zou een eigen Apeldoornse Bevrijdingsfestival zijn. Stuk voor stuk prachtige initiatieven, maar allen uitgesteld vanwege de coronacrisis. In vergelijking lijkt het samen hijsen van onze vlag op 17 april een klein gebaar, maar het is in deze tijd juist de perfecte manier om gezamenlijk stil te staan bij het 75-jarig jubileum.

Om de actie extra kracht bij te zetten heeft De Veluwse Vlaggen Industrie, in samenwerking met het Apeldoornse Bevrijdingsfestival een heuse Apeldoornse bevrijdingsvlag ontwikkeld. Een vlag die de connectie tussen Apeldoorn en Canada symboliseert én waarvan de gehele opbrengst naar het Rode Kruis gaat. Zo gedenk je onze helden van vroeger en steun je die van nu.

Bevrijdingsverhalen

Apeldoorn Direct wil ook een steentje bijdragen aan een passende herdenking op 17 april aanstaande. Want waarom is het zo belangrijk om die dag niet stilletjes te laten passeren? Het antwoord op die vraag zit in de indrukwekkende en bijzondere verhalen van veteranen en Apeldoornse burgers die erbij waren in 1945. Verhalen die inzicht geven in het leed van een oorlog en de blijdschap van bevrijding. Daarom publiceren wij volgende week, vanaf 13 april, elke dag een kort, persoonlijk verhaal—een niet te missen reeks die de bevrijding dichterbij brengt.

Dit alles,—de verhalen, de Apeldoornse bevrijdingsvlag—is er zodat we op 17 april massaal onze vlaggen hijsen en samen stilstaan bij dit bijzondere jubileum. Niet alleen is het 17 april het eerste lustrum waarbij geen Canadese veteranen meer aanwezig kunnen zijn, ook zijn we samen weer in onzekere tijden terechtgekomen. Met deze actie willen we tonen dat we, net als 75 jaar geleden, samen sterk staan.

Koop de bijzondere Apeldoornse bevrijdingsvlag, hijs hem op 17 april en gedenk onze helden—de Canadezen uit 1945, maar ook zij die vandaag de dag zo hard voor ons vechten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

vier17april

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!