Historisch Café Apeldoorn komt er weer aan

Woensdag 16 augustus 2023

Door Redactie

In september brengt het Historisch Café van Apeldoorn de geschiedenis tot leven. Sprekers delen boeiende verhalen over het Westenenkerpark, Huis De Pasch en Parc Spelderholt.

Op vrijdag 1 september, om 17.30 uur, nodigt het Historisch Café in CODA Café aan de Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn geschiedenisliefhebbers uit voor een boeiende avond. Ditmaal staan de sprekers Henk Weltje, Huub Thomas en Henry Rensink centraal, die fascinerende inzichten zullen delen over de historie van verschillende locaties.

Henk Weltje

Henk Weltje neemt ons mee door het rijke verleden van het Westenenkerpark en de omliggende Metaalbuurt. Vroeger bekend als de Houtjeskamp, onthult hij de mysterieuze geschiedenis van dit gebied, dat getuige was van een beruchte moord en transformatie tot een levendige gemeenschap.

Huub Thomas

Architectuurhistoricus Huub Thomas belicht de betekenis van Huis De Pasch, een rijksmonument aan het Oranjepark. Na jaren van onderzoek en herstelwerkzaamheden, delen we de intrigerende transformatie van dit markante gebouw, ontworpen door architect A.H. Wegerif.

Henry Rensink

Henry Rensink vertelt het verhaal van Parc Spelderholt, een plek doordrenkt van historie en natuurlijke pracht. Ontdek hoe jonkheer L.F. Teixeira de Mattos, bijgestaan door architecten en tuinarchitecten, het park tot leven bracht en hoe het een belangrijke rol speelde in de pluimveeverbetering.

Ontdek en leer

Voorafgaand aan de pauze krijgen aanwezigen de kans om in het bekende ‘nieuwsblok’ activiteiten met het publiek te delen. Daarnaast deelt CODA-directeur-bestuurder Carin Reinders haar perspectief op een actueel erfgoedonderwerp in haar vaste gesproken column.

Komende editie

De volgende bijzondere editie van het Historisch Café staat gepland voor vrijdag 6 oktober 2023. Deze extra lange avond belicht de Maand van de Geschiedenis 2023 met nog meer boeiende verhalen en inzichten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!