Hoe bevalt Apeldoorn?

Zaterdag 28 augustus 2010

Door apeldoornextra

Over bevallen doen de wildste verhalen de ronde. Nederland zou primitief zijn op het gebied van pijnbestrijding en je kunt beter in Academisch Ziekenhuis bevallen. De berichten over babysterftecijfers wakkeren de discussie verder aan. Hoe zit dat in Apeldoorn? ApeldoorNEXTra vroeg het twee experts: gynaecologe Anjoke Huisjes en verloskundige Renate van Leuken.

In Apeldoorn is het goed geregeld. Je kunt er veilig en goed bevallen. Gelre ziekenhuizen Apeldoorn staan goed aangeschreven en werkt continu aan verbetering. Er is altijd een arts aanwezig en vrouwen kunnen 24 uur per dag, 7 dagen per week een ruggenprik krijgen. Gynaecologen zijn de hele dag ‘online’ en volgen precies wat er in de verloskamer gebeurt. Ook is er veel afstemming tussen verloskundigen en gynaecologen. Voorlichting is erg belangrijk.

Nederland bevalt, in vergelijking met andere landen, veel thuis. Zo’n 30%. In Apeldoorn ligt dat nog iets hoger, hier bevalt zo’n 40 tot 45% van de zwangere vrouwen thuis. Het hoge babysterftecijfer in Nederland is moeilijk te verklaren. Volgens Anjoke kan dit komen doordat we in Nederland alles (te)netjes bijhouden. Ook ligt de gemiddelde leeftijd van zwangere vrouwen hoger, waardoor er meer complicaties zijn. “Nederland is, wat betreft zorg, één van de beste landen ter wereld. Dat is recent onderzocht. En toch wordt alleen gezegd wat niet goed is, daar irriteer ik me aan.”

Kortom: bevallen in Apeldoorn is volkomen veilig, we bevallen relatief veel thuis en over het landelijke babysterftecijfer valt nog veel te discussiëren. Wat vinden jullie>

Benieuwd naar wat deze experts ons nog meer vertelden? Lees ApeldoorNEXTra!

(Illustratie: Renate de Burger-Linnartz)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!