Hoe stap ik over mijn date-angst heen?

Zaterdag 23 april 2022

Door Saskia Paulissen

Anneke (46), alleenstaande moeder, twee dochters (14 en 12) 

Negen jaar na een hele nare scheiding vonden mijn dochters het tijd worden dat ik weer ging daten. Samen hebben we een profiel aangemaakt op een datingsite. Inmiddels heb ik drie dates gehad en ik vind het verschrikkelijk. Een man was veel ouder dan hij had aangegeven, de andere was totaal mijn type niet. Met een man had ik een hele tijd gezellig chatcontact, de date was ook leuk maar die liet opeens niets meer van zich horen. Dat vond ik zo pijnlijk dat ik echt niet meer op date durf. Toch zou ik wel weer een leuke man in mijn leven willen. Het liefst zonder internetgedoe maar dat is haast niet te doen dus hoe stap ik over die date-angst heen?

De meeste mensen willen een nieuwe partner het liefst spontaan ontmoeten. Bij wijze van spreken in de rij van de supermarkt of ergens op een terras in de zon of op een feestje. In ieder geval op een onbevangen manier zonder dat je meteen allerlei verwachtingen van elkaar hebt. Maar helaas, vooral naar mate je ouder wordt, zijn de gelegenheden waarop je spontaan een mogelijke nieuwe liefde ontmoet, behoorlijk beperkt. Dan is het fijn dat er een medium bestaat waar je makkelijk in contact kunt komen met  andere mensen.

Daten met voorbedachte rade

Het lastige van online daten is echter om er onbevangen in te stappen. Je gaat toch ‘met voorbedachte rade’ aan de slag. Met andere woorden, je ontmoet niet zomaar een persoon maar je checkt of deze man relatiemateriaal is. We hangen er heel veel verwachtingen aan op. Het is niet koffie drinken, het is meteen kijken kan ik met jou een leven samen opbouwen.

Als je spontaan iemand ontmoet, dan zit je vooral in het moment. Genietend van het gevoel dat ontstaat en van daaruit ontwikkelt zich een verlangen elkaar beter te leren kennen wat misschien uitmondt in een relatieplaatje. Bij internet daten opereer je andersom: je gaat het contact aan met het hele relatieplaatje als uitgangspunt.

Verander je date mindset

Mijn belangrijkste tip aan jou zou zijn, verander je mindset over online daten. Kijk of je het kan zien als een  laagdrempelige manier om mensen te ontmoeten. Gewoon leuk kennismaken en verder niets. En plan die kennismaking zo snel mogelijk in als er een match is. Ga niet dagenlang heen en weer chatten. Soms delen mensen al heel veel vertrouwelijkheden over de chat en als er dan tijdens de date totaal geen chemie is, is het heel pijnlijk dat iemand al zoveel over je weet. Dus is er een match, ga gelijk aan de koffie!

Verwacht alles en ook niets

Hou de ontmoeting luchtig. Je gaat een ander mens ontmoeten en bent nieuwsgierig naar wie dat is. Los van verwachtingen. Het enige waar je vanuit mag gaan is dat er mannen bij zullen zitten die zich op hun profiel anders presenteren dan ze werkelijkheid zijn, mannen die zich horkerig gedragen en mannen die nooit meer wat van zich laten horen. That’s all part of the game. Lach erover met vriendinnen en weer door.

Geef het daten de tijd

Gezien het feit dat je jezelf jarenlang beschermd hebt tegen de pijn die een liefdesrelatie ook mee kan brengen, wil ik je meegeven om het daten de tijd te geven. Ervaar eerst maar eens hoe het is om nieuwe mannen te leren kennen. En mocht je koffiedate echt op zijn profielfoto lijken en hebben jullie het ook nog gezellig, neem dan rustig de tijd voor de volgende stap. Een wandeling of voor mijn part nog een kop koffie. Alles om langzaam het vertrouwen in jezelf terug te vinden en plezier te beleven in het ontmoeten van andere mensen.

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!