Hoe ziet de wereld eruit zonder vrijwilligers?

Woensdag 11 mei 2016

Door Stichting Present Apeldoorn

Wat is het antwoord op deze vraag denkt u? En eigenlijk is het misschien nog wel belangrijker om te vragen wat vrijwilligers motiveert om zich belangeloos in te zetten? En wie weet bent u wel een vrijwilliger zonder dat u er bij stil staat.

Vrijwilligers zijn enorm belangrijk voor veel evenementen. Kijk maar naar het prachtige event van de afgelopen dagen: de Giro. In Gelderland zijn heel veel vrijwilligers aan het werk geweest om er samen met de organisatie een succes van te maken. En dat is zeer geslaagd. Zelfs het weer heeft, vrijwillig, een mooie bijdrage geleverd. Veel Apeldoorners en bezoekers van Apeldoorn hebben genoten van de wielersport. Het was vrij toegankelijk en op een prettige manier kon je van dichtbij de professionals van de Giro zien. Maar ook bij verenigingen en stichtingen zijn vrijwilligers hard nodig. Een vereniging kan alleen met de inzet van vrijwilligers de contributie zo laag mogelijk houden. Een stichting heeft ook de inzet van veel vrijwilligers nodig. Zo ook Present Apeldoorn. Regelmatig zijn er spoedklussen. Mensen uit onze eigen directie omgeving die geen ‘netwerk’ om zich heen hebben. Geen familie die ze kunnen helpen. En ook de financiële middelen zijn er niet. Toch ‘moet’ er meteen een verhuizing plaatsvinden. Of is er een andere urgente spoedklus waarbij hulp nodig is. Gelukkig zijn er veel vrijwilligers die zich belangeloos bij Present inzetten om deze groep mensen te helpen. Ook als er haast geboden is. Zonder deze vrijwilligers worden mensen die het al moeilijk hebben, niet of niet goed geholpen.

Waarom doen vrijwilligers dit vraagt u zich misschien af? Ten eerste kan ik, uit eigen ervaring, zeggen dat men graag wat voor een ander doet. Iemand helpen is fijn en geeft een goed gevoel. Ook kun je op deze manier kwaliteiten inzetten die je anders misschien onbenut laat. Ook krijg je nieuwe contacten. Bovendien is er vaak grote betrokkenheid. Jaren geleden vroeg iemand aan mij of ik vrijwilliger was. Mijn antwoord was nee. Maar toen het gesprek verder ging, bleek eigenlijk dat ik toen al wel vrijwilliger was. Op de school van mijn kinderen was ik met grote regelmaat aan het helpen. Ik ging mee met uitstapjes, hielp bij leesgroepjes, maakte boekjes, kwam af en toe schoonmaken en speurde naar luizen. Het voelde voor mij alleen niet als vrijwilligerswerk omdat ik het vanuit grote betrokkenheid naar de school deed. Hierna ben ik na gaan denken of ik meer kon doen. Het voelde namelijk goed om me extra in te zetten. Zo heb ik ook via NL Doet één keer per jaar mijn steentje kon bijdragen.

Kortom: vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk. Zij zetten zich belangeloos in voor de samenleving en maken deze een stukje mooier. En bij Present Apeldoorn zijn veel vrijwilligers actief die zich met heel hun hart inzetten voor mensen zonder netwerk en zonder geld. Dus daarom aan alle vrijwilligers: Bedankt! Dankzij jullie ziet de wereld er om ons heen mooier uit.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!