Hoedje af voor opening Chapeaux

Woensdag 22 maart 2017

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Prinses Beatrix is weer thuis. Vanmiddag (22 maart) was ze op Paleis Het Loo om de opening van haar hoedenexpositie Chapeaux! bij te wonen. De zon gaf de aanwezigheid van voormalige vorstin extra glans.

Met de tentoonstelling wordt het koningschap van Beatrix aan de hand van een honderdtal hoeden in beeld gebracht. Veel genodigden dragen voor de gelegenheid een hoed, vrouwen èn mannen. Michel van Maarseveem, de directeur van Het Loo heet de eregast hartelijk welkom. ,,De hoed is een koninklijk symbool, gemaakt van mooie materialen, met mooie belijning en prachtig vormgegeven. En er viel altijd één hoed op in de menigte, dat was zonder twijfel die van Koningin Beatrix.”

Deze middag draagt zij geen hoed, maar haar kapsel valt op en daarmee is zij onmiskenbaar Beatrix. De samenstelling van de tentoonstelling wordt ingeleid door Ineke Sluijter, hoogleraar Griekse Taal en Letterkunde aan de universiteit van Leiden. Sluijter geeft aan dat de hoed eigenlijk een communicatiemiddel is. Voor iedere gelegenheid een ander hoofddeksel passend bij de rol die je dan vervult. Tijdens haar 33 jaar lange regeerperiode (1980 tot 2013) draagt Koningin Beatrix bij honderden speciale gelegenheden haar hoeden: tijdens staatsbezoeken, ontvangsten, ontelbare openingen en prijsuitreikingen, op Prinsjesdag en Koninginnedag. ,,De vele hoofddeksels zorgen voor een herkenbaar en vertrouwd beeld van de vorstin en maken deel uit van haar ‘representatieve werkkleding’. En soms hoort geen hoed dragen daar ook bij.” Sluijter doelt daarmee op haar rol als moeder des vaderlands, troostend bij rampen, met het uitspreken van de persoonlijke kerstboodschap, of als grootmoeder.

Combinatie
De tentoonstelling laat creaties zien van hoedenmakers Harry Scheltens, Emy Bloemheuvel en Suzanne Moulijn centraal, gecombineerd met beelden van de gelegenheden waarop ze werden gedragen. Het hoofddeksel staat nooit op zichzelf, maar wordt altijd in combinatie met de kleding bepaald, ontworpen en gekleurd, veelal in samenspraak met koningin en hoedenmaker. De hoeden tonen verrassend veel mogelijkheden in kleurgebruik, materialen, versieringen en een creatief vormen- en lijnenspel.

De opening eindigt rond de klok van vier en de hele middag staan mensen hoopvol achter de dranghekken om toch nog een glimp op te vangen van de prinses. Oscar Meijerink uit Amersfoort: ,,Ik volg de koninklijke familie zoveel mogelijk op bijzondere momenten.’’ Gerry Jonker uit Apeldoorn: ,,Als het om de koninklijke familie gaat, probeer ik er zoveel mogelijk bij te zijn. Al moet ik er een hele dag op wachten. Vandaag heb ik echt geluk.’’ En Marit van 10 jaar logeert in Barneveld en heeft bloemen bij zich. Ze hoopt dat ze die kan overhandigen.

Tentoonstelling
Michel van Maarseveen en Burgemeester Berends zwaaien de prinses een half uur later uit. Van Maarseveen: ,,De samenstelling van de tentoonstelling heeft ongeveer anderhalf jaar in beslag genomen en de prinses heeft zelf ook haar inbreng gehad.” Berends geeft aan dat hij het een voorrecht vindt om als samen met Beatrix de tentoonstelling te mogen aanschouwen. ,,Het is toch leuk dat je dan net wat meer informatie krijgt.”

Het publiek kan tot en met 27 augustus de vorstelijke hoeden bewonderen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!